Често искаме съвети от лекари, роднини, приятели за това кое е полезно за здравето на детето и кое – не. Ето няколко популярни мита, на които не бива да вярваме. Защо – разказва педиатърът д-р Екатерина Потеряева.

Мит 1. Детето не бива да се къпе, ако е с респираторно заболяване – ще настине повече

Ние се разболяваме не от водата, а от контакта с вируси. И къпането по време на болест, особено съпроводена с температура, мога да понижи градусите и да облекчи състоянието, докато лекарствата започнат да действат.

Важно. Водата не бива да е по-топла от 32 градуса , нито по-студена от 15. Най-важното условие е да е комфортна за детето.

Има състояния, при които къпането трябва да става много предпазливо - например при отит с перфорация на тъпанчевата мембрана. Тогава в ушите не бива да попада вода. Това обаче е единственото ограничение.

Мит 2. Кърмачето трябва да пие вода

Няма никакво необходимост от това. В кърмата, а и в адаптираните млека, има достатъчно вода. Затова не е нужно да се дава допълнително.

Няма никакъв риск обаче, ако майката реши да дава вода, докато лактацията ѝ се стабилизира. Така че, ако заварите свекърва си да дава вода на бебето, това не бива да е повод за скандал. 

Мит 3. Кърмачето се храни по режим

Докато бебето се научи да засмуква гърдата и да суче добре, в първите няколко месеца от живота му, се препоръчва да се храни на поискване – толкова пъти, колкото майката прецени, че е гладно. Дори най-краткото поставяне на гърдата стимулира лактацията.

Снимка: Guliver / iStock

По-късно бебето само ще установи режима, който е добре да се следва. И няма да е нужно да го кърмите толкава често. 

Ако от самото начало се опитате да храните новороденото по режим в определен час, това може да намали секрецията на кърма.

Мит 4. За да получи достатъчно витамин D, детето трябва да е под слънчевите лъчи, докато получи тен

Витамин D  е нужен на детето, а слънчев загар – не. Дозата може да се получи и на слабите лъчи привечер ( когато УВ-индексът е под 2).

Сутрешното слънце, когато УВ-индексът е 7, е опасно в много отношения и за изгаряния, и за риск от злокачествен рак на кожата.

Затова децата трябва да се излагат внимателно на слабо слънце, защитени със слънцезащитен крем, а витамин D  да получават като добавка.

Мит 5. Щом детето влезе в банята, болестта се изпарява

За голямо съжаление нито една болест не може „да се изпари“ в банята. Не се прeпоръчва детето да се къпе във вода с температура над 37 градуса.

И дума не може да става да го водите там, където е +50. Това е опасно, а не лечебно.

Децата имат несъвършена терморегулация, и ако организмът на възрастните може да отделя пот и така да се охлажда бързо,  детето не може. За да не се прегреят вътрешните му органи, е нужно околната температура да е умерена.

Мона Василева / Новите родители