Били Кобъм разтърси Банско в предпоследната фестивална вечер на Банско джаз фестивал, истинска легенда в света на джаза и фюжъна остави публиката без дъх. Били Кобъм беше един от най-очакваните гости на Банско джаз фестивал и показа, че и на 78 години може да прави чудеса – и на сцената, и извън нея.

Били Кобъм и испанския му контингент, включващ трима отлични музиканти от Чили, които живеят в Мадрид и отличния шотландски пианист Срив Хамилтън, който пък от няколко години живее в София, поднесоха една програма, която би била чест и за най-големите джаз фестивали в света. Всички пейки и допълнителни столове пред сцената на площада в Банско бяха заети, публиката беше завзела всяко възможно пространство, за да се докосне до голямото изкуство на джаза и да слуша Били Кобъм, който вещо ръководеше своите музиканти и омая публиката с несравнимо великолепната си техника и показа, че познава отлично матрицата на джаза.

Концертът на Били Кобъм, в който имаше и пиеса, специално композирана в памет на Милчо Левиев, е поредното доказателство, че това е възможно.

Изобщо седмата, предпоследна вечер на Банско джаз фестивал беше изключително силна. Започна с 8 млади певици, ученички на Вики Аламзиду, която е един от основните вокални педагози в Джаз академията, заедно със Стефка Оникян. Те „изпяха“ историята на джаза и получиха шанса да пеят на една истинска голяма сцена, като поводът беше 30 годишнината от създаването на Нов български университет.

След това бе представен друг, специално създаден за Банско проект, който събра на сцената китарист Христо Вичев и триото на Живко Петрво JP3. За живеещият в Лос Анжелис Христо Вичев, който гради стабилна кариера там и дори е сравняван с Пат Патини, това е първо свирене в България, а класата на Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов е безспорна.

Получи се един истински музикален разговор, който ще доведе и до още проекти, всички сме сигурни в това.

Изобщо Банско джаз фест провокира създаването на нови проекти, музикални ваимодействия и специално написани пиеси.

Закриващата вечер на 13 август пък предлага срещи с италианската певица Ана Монтеланико и със Салвадор Собрал, който през 2017 донесе първата победа на Евровизия за Португалия и който има сериозна кариера именно в посоката на джаза.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на сайта на Банско джаз фестивал или на страницата във Facebook.