Когато се сблъска с определени вкусове, бебето може първоначално да отхвърли гърдата.

Затова съветът на специалистите е да ограничите временно някои продукти в периода на кърмене, които не се харесват от новороденото.

Не става дума изцяло да ги премахнете от менюто си, а просто да намалите консумацията на онези, които видимо дразнят бебето.

И постепенно да започнете да ги въвеждате, докато то свикне.

Какво харесва бебето и кое го дразни

Педиатрите не препоръчват изцяло да отхвърлите група продукти, защото всички храни са полезни по един или друг начин. Просто бебето има нужда от време, за да привикне и опознае различните вкусове.

Но ги предлагайте постепенно и внимателно, за да не доведат до негативна реакция от негова страна.

Докато е било в утробата на майката, то вече се е запознало с повечето вкусове и аромати на храните, които тя е обичала да похапва. Така че би приело с охота, ако тя продължи да се храни по подобен начин.

Новите вкусове го карат първоначално да отхвърли гърдата. Затова съветът на специалистите е да започнете да приемате храните, които ги провокират в умерени количества.

Ако детето ги одобри, продължете да ги хапвате. А ако не ги хареса, спрете за известно време и опитайте отново след седмица например.

Имайте предвид, че храната, която ядете, се отразява на кърмата чак след 1-3 часа, а не веднага.

Кои храни променят вкуса на кърмата

Най-силните дразнители са чесън и лук. Но също така зеленчуци със силен вкус и мирис: зеле, карфиол, броколи, ряпа, праз, люти чушки.

Добре е да се внимава и с кестените, които също променят вкуса на кърмата по особен начин.

Отразяват се и някои меса: конско, дивеч, пикантни колбаси. Не са желани и силните подправки като къри, лют пипер, сушен чесън.

При рибите положението е по-специфично. По принцип мирисът на риба много бързо и лесно променя вкуса на кърмата, така че трябва да се консумира по-внимателно.

Добре е на първо време да се избягват пушените риби, сьомгата, скумрията, риба тон. По-деликатните - лаврак, писия и хек, не създават проблеми и могат да се консумират спокойно.

Новите родители