Всички знаем, че пред децата не трябва се говорят лоши неща, още по-малко да се ругае. Не така обаче смятат група американски учени, които се опитаха да докажат, че и в тези думи има нещо положително и полезно за малчуганите.

Как ругатните помагат на децата да се развиват?

Защо се случва

Според тях рискът децата да се научат да ругаят, ако чуват често такива думи и изрази от възрастните, изобщо не е малък. Това не бива да се подценява и може да сте сигурни, че малчуганът ще опита да повтори казаното при първа възможност.

Ако го направи у дома, само пред вас, това може да се превърне в забавна случка, която да разказвате години наред. Проблем става, когато го повтори пред други хора и на обществени места, което да ви постави в ужасно неловка ситуация.

Оказва се обаче, че няма място за срам, защото това може да бъде по определен начин полезно за децата. Първото, което трябва да знаете е, че в тази невръстна възраст, малчуганите повтарят често думи, чието значение изобщо не разбират. Така че те не влагат онзи смисъл, който виждаме ние, възрастните.

Повечето специалисти са категорични, че това е период, който отминава. И все пак си остава притеснението.

Обяснението на учените

А ето какво казва екип от американски учени, работили над този проблем. Според Ема Бърн, невролог и специалист по изкуствен интелект, забраната на определени псувни в присъствието на деца е погрешно. Напротив, това може да носи и доста ползи.

Тя смята, че прекаленото пазене на децата не е полезно за тях, тъй като така те няма да бъдат подготвени за лошите думи, които неизменно ще чуват като по-големи. И това може да им причини стрес и доста по-голям шок, отколкото предполагаме.

Сблъсъкът с ругатните не е толкова страшен. Точно обратното – той помага на децата да опознаят езика и да се научат да използват правилно изразите си, стремейки се да не употребяват тези думи, защото знаят, че с тях могат да наранят. Самото премахване на лошите думи е равносилно на създаването на ограничения, което пък пречи на децата да разбират емоциите на околните.

Чрез ругатните малчуганите могат да се научат да разбират как словото може да причини много по-голяма болка от физическото нараняване. И също така, че на всяка лоша дума може да се противодейства с добра, която да донесе спокойствие и разбирателство.

По материали от Curioctopus / Новите родители