Кафе, кафе, кафе… Рано сутрин обикновено първата ни задача е да си направим топла чаша кафе, която да ни помогне да се събудим и да продължим към работата свежи.

Черната кофеинова напитка, предлагана в заведенията за бързо хранене е като емблема на лайфстайла на американците например. Те обаче не консумират толкова много кафе, колкото си мислим. Ако говорим за употребата на кафе на глава от населението, САЩ са едва в средата на класацията.

Вижте кои са 10-те страни с най-голяма консумация на кафе годишно.  

10. Канада: 6,5 кг на глава от населението

Канада е единствената неевропейска държава, която влиза в топ 10 на най-големите почитатели на кафе. Популярните вериги за бързо хранене, които предлагат кафе, са широко разпространени. Освен тях, във всеки град може да откриете стотици малки шикозни кафенета, където да си отпочинете от дългата туристическа обиколка.

9. Люксембург: 6,5 кг на глава от населението

Люксембург е малка страна, но жителите му много обичат кафето. Доказват го и данните: всеки жител на Великото херцогство изпива средно по около 6,5 кг кафе годишно. А в малките градски кафенета може да се насладите на уютна обстановка, докато пробвате различни видове от горчивата напитка.

8. Белгия: 6,8 кг на глава от населението

Когато става въпрос за Белгия, много от туристите първо ще се сетят за бира или за белгийски шоколад. Въпреки това белгийците са една от нациите, която много обича кафето. Средно всеки белгиец изпива по 1,35 чаши кафе на ден.

7. Швейцария: 7,9 кг на глава от населението

Швейцарците обичат да се събират в компания и да пият кафе, докато разговарят със своите приятели. Въобще, около тази топла освежаваща напитка е концентрирана основната социална активност. Може би затова местните консумират средно до 5 чаши кафе на ден.

6. Швеция: 8,2 кг на глава от населението

Ако обичате да пиете кафето си сами, то Швеция определено е страната, в която трябва да промените макар и за малко своите навици. Там кофеиновата напитка е част от социалната комуникация и се консумира както при срещи с приятели, така и по време на почивките в офиса, и то задължително придружена от местни деликатеси и сладки.

5. Холандия: 8,4 кг на глава от населението

През 1616 г. Холандия става първата европейска държава, която получава кафе дървета, внос от Йемен. Те са били използвани от холандците за отглеждане на собствено кафе в колониите им на остров Ява и Суринам, наричана в миналото Нидерландска Гвиана. Може би затова днес кафето е най-популярната напитка в Амстердам.

4. Дания: 8,7 кг на глава от населението

Както в други скандинавски страни, датчаните обичат да пият кафе в компанията на приятели или колеги, а на масата винаги присъстват любимите им традиционни сладкиши. Черната горчива напитка в Дания е доста скъпа, но това не спира хората да консумират средно по около 1,46 чаши кафе на ден.

3. Исландия: 9 кг на глава от населението

Ако има някаква връзка между студения климат и любовта към кафето, то категорично Исландия е страната, която трябва да послужи за пример. Оказва се, че всеки исландец средно изпива до 5 чаши кафе на ден. Може би затова в столицата Рейкявик, освен големите вериги за кафе като Starbucks, има безброй малки уютни кафенета, където барманите ще ви сварят висококачествено кафе.

2. Норвегия: 9,9 кг на глава от населението

Както и в други европейски страни, кафето в Норвегия става популярно през 18 век. Въпреки факта, че по онова време Норвегия е сравнително бедна страна, тя купувала кафе от по-просперираща Дания. Черната освежаваща напитка традиционно се консумира за закуска или в следобедните часове. Средно норвежците пият до 2 чаши кафе на ден.

1.Финландия: 12 кг на глава от населението

Финландците пият кафе по цял ден, а методът, по който го приготвят, е подобен на този в Турция или т.нар. „турско кафе“. Освен това, тази страна има дълга традиция да пие кафе. Обикновено в паузите за кафе, финладците имат навика да си похапват сандвичи и сладкиши. 

Източник: Мениджър Нюз

Редактор: Нели Тодорова