За много жени най-хубавото нещо на света е да станат майки. Но не за всички. Съществуват няколко въпроса, които не бива да задавате на жена, която не е майка.

1. „О, да не си бременна”?

Уважаеми дами и господа, когато една жена качи килограми, това не означава непременно, че е бременна. Ако не сте виждали някого от известно време и ви се стори променен, е изключително грубо да го питате подобно нещо. Килограми се качват от стрес, от хормонални проблеми, каквито жените често имат, или просто от завиден апетит. При всички положения, ако жената сама не повдигне въпроса или не я видите да поставя нежно ръка върху корема си, по-добре си замълчете.

2. „Хайде, де, не ти ли е вече време и ти да раждаш?”

Знаете ли колко десетки причини съществуват, поради които една бременност може да остане само мираж?! Знаете ли, че невъзможността за забременяване може да се дължи на проблеми и при жената, и при мъжа, които никога преди да не са били установени? Знаете ли, че в първите няколко седмици съществува висок риск от спонтанен или задържан аборт, ако жената пуши (без да знае още, че е бременна), ако е на възраст над 35, ако има нарушения в хормоналния баланс и т.н., и т.н. Най-вероятно не знаете, ако сте от този процент щастливки, които леко и безпроблемно са забременели и също толкова леко и безпроблемно са си износили детето. Или сте мъж. Така че дори да й е време да ражда според „биологичния часовник”, това невинаги е въпрос на избор. Представете си колко обиден и унищожителен би бил подобен въпрос, ако една жена не може да има деца. Не го задавайте, след като нямате представа за какво говорите.

3. „Не искаш ли и ти да си имаш дете?”

Причините могат да бъдат същите като изброените по-горе, тоест здравословни. Но представете си, че не е срещнала подходящия партньор. Или го е срещнала, но той не иска да има деца? Или тя не иска да има деца! Да, шокиращо, но жената има право да не иска да бъде майка и това не я прави по-малко жена. Това е неин личен избор и не бива да бъде съдена за него от обществото. В крайна сметка всеки сам е отговорен за щастието или нещастието си. Хората, които коментират днес, утре няма да бъдат до вас. Вие и само вие трябва да живеете с изборите, които правите всеки ден, или с препятствията, които ви поднася животът. Затова никой не е длъжен да плаща „данък обществено мнение”.

А знаете ли, че голям процент от жените, които са преживели аборт, не искат да забременеят отново поради огромния психически стрес и страха, че няма да могат да преживеят подобно нещо отново?

Бонус съвет към майките:

Когато говорите с приятелка, която не иска или не може да има деца, никога не й казвайте: „Няма как да разбереш, ти нямаш деца!”

Думите понякога нараняват повече, отколкото можем да си представим. Спомнете си приказката за мечката и лошия дъх. Най-добре да не подхващате деликатни теми с човек, който не е сред най-близките ви приятели. А дори да е, пак имайте едно наум.

Цветелина Велчева