Когато сме млади, много трудно можем да осъзнаем, че имаме силна майка. Започваме да разбираме това по ценностите, на които ни е научила, когато започнем да порастваме. Най-важното, което тя може да ни предаде, е силата на духа, но има и още много други ценни житейски умения.

1. Умението да решават самостоятелно своите проблеми

Когато помолите за вода, мама пита риторично: „Не можеш ли да си сипеш сама?“ Всичко е ясно – светът не се върти около теб и никой не е длъжен да прави нищо за теб. Научете се сами да се грижите за себе си.

2. Умението да си признават грешките

„Кой счупи вазата?“ Малките деца често отричат, че са направили пакост и често приписват всичко на своите по-малки братя / сестри. Но силните майки ни учат да си признаваме вината и да отговаряме смело за своите действия. Човек, отгледан от силна майка, лесно се разпознава по това качество.

3. Имат силен характер

Защото силната майка умее да предаде своята любов и да учи децата си да следват своите мечти.

4. Имат ясна цел и се стремят да я постигат

Силните майки не просто внушават чувството, че сме силни, но и ни учат на целеустременост. Благодарение на тях у нас се появяват трудни цели и стремеж да доведем всяка до успешен край.

5. Умеят да казват „не“

Много хора искат да ги обичат и уважават, затова често се страхуват да откажат нещо на някого и това е един от големите техни проблеми.

6. Имат правилна самооценка и се уважават

Мама е първият и, може би, единственият човек, който ни обича безусловно. Тя ни показва какво е любов и за каква любов сме достойни. Силната майка ни учи да се обичаме повече и да бъдем в хармония със себе си, да не се съгласяваме на по-малко, отколкото заслужаваме.

7. Осъзнаването, че да поставят себе си начело на списъка на приоритети не е егоизъм

Да помагаме на другите, да сме щедри и благородни са прекрасни качества безспорно, но ако сме прекалено добри, всеотдайни, щедри и не получаваме нищо в замяна? С времето това може да ни погуби. Децата на силните майки умеят да балансират – мислят за себе си без да са егоисти.