Подобно на много други майки, един ден и на Райшел Касълбери – татуистка от Флорида – й омръзва да слуша постоянно неудобния въпрос: „Но какво правиш по цял ден?“. Ето защо тя решава да напише въздействащ текст, посветен на всички майки, които са избрали живота на домакиня.

Постът й, публикуван във Facebook, е харесан от близо 700 хил. души. Това е едно задължително четиво за всеки, който все още не знае какво правят майките по цял ден.

Райшел си представя ситуация, в която един мъж се оплаква на психолога си от „неработещата му жена“.

„Съпругата ми не ходи на работа.

Съпругата ми не ходи на работа!!!

Разговор между съпруг (С) и психолог (П):

П: Как изкарвате прехраната си, г-н Роджърс?

С: Счетоводител в банка съм.

П: А вашата съпруга?

С: Тя не ходи на работа. Домакиня е.

П: Кой приготвя закуската за вашето семейство?

С: Съпругата ми, тъй като не ходи на работа.

П: По кое време става сутринта?

С: Става рано, тъй като всичко трябва да е организирано. Приготвя обяда на децата, уверява се, че са облечени добре и сресани хубаво, че са закусили и измили зъбите си, че са взели всички необходими училищни принадлежности. Буди бебето, сменя пелените и дрешките му. Кърми го и приготвя още нещо дребно за хапване.

А това е само през сутринта. Ето какво прави неговата съпруга, докато той е на работа.

П: Как децата ви стигат до училището?

С: Съпругата ми ги води, тъй като тя не ходи на работа.

П: След като ги заведе на училище, какво прави?

С: Обикновено й отнема много време да измисли нещо, което да прави, докато е навън, за да не й се налага да монтира и демонтира детските столчета много пъти. Като например да плати сметките или да мине през супермаркета. Понякога забравя нещо и се налага да се върне, докато бебето е в ръцете й. Щом се прибере вкъщи, храни бебето, сменя пелените му и го приготвя за лягане. Почиства кухнята и след това се захваща с прането и почистването на дома. Нали знаете, защото не работи.

Докато умореният г-н Роджърс си почива, неговата съпруга продължава да върши онова, което според него не е истинска работа.

П: Вечер, след като се приберете от работа, какво правите?

С: Почивам си разбира се, Уморен съм след цял ден работа в банката.

П: А какво прави съпругата ви вечер?

С: Приготвя вечерята, сервира я на мен и децата, мие чиниите, отново подрежда из къщата, уверява се, че кучето е прибрано и че всички остатъци от вечерята са в хладилника. След като помогне на децата с домашните, ги приготвя за лягане. Облича ги в пижамките им, а бебето – в чисти пелени. Дава му топло мляко. Проверява дали всички са си измили зъбите. Когато си легне, се буди често, за да кърми и да смени пелените на бебето, ако е необходимо, докато ние почиваме. Защото на нея не й се налага да става рано за работа.

Това е ежедневието на много жени по цял свят. Започва рано сутринта и приключва в късните часове през нощта. На това ли му се казва „не ходи на работа“?! За да си домакиня, не е нужно да имаш диплома, но тази работа е ключова за семейството! Уважавайте и ценете съпругата си, майка си, баба си, леля си, сестра си…. Защото тази тяхна саможертва е безценна!