Съвсем нормално е да сте кълбо от емоции през първия ден (че и по нататък) от прибирането ви вкъщи с ново бебе от болницата. Но цялата гама от чувства, която ви владее напълно, понякога може да ви остави объркани или дори раздразнени. И, ако ставате майка за пръв път, играта може да загрубее.

Но преди да изпаднете в паника, прочетете тези 7 неща, за които никой не ви е споменавал относно първата ви нощ вкъщи с бебето.

1. Малко ще сте изплашена

Ако преди това не сте държали толкова мъничко бебе, е съвсем нормално да ви е страх да не му направите/счупите нещо. Ще бъдете безкрайно внимателни, когато го местите от едно място на друго. Ще сте разтревожени, че вие и партньорът ви сте единствените хора на земята, които са отговорни за отглеждането на малкия човек. Хормоните ви ще скочат до небето. И това е само началото.

2. Ще трябва да се успокоите през нощта

Ще се будите много често през нощта. Виновни ще са хормоните – много е вероятно през това време бебето да спи съвсем спокойно. Ще се изненадате, че се будите облени в пот. Хормоните ви ще се опитват да се върнат към нормалното, така че не обръщайте внимание на фриволностите на потните ви жлези. Някак опитайте да се успокоите.

3. Все още ще свиквате с кърменето

Не се изненадвайте, ако се събудите с мокра тениска. Това е съвсем нормално за кърмещите майки. През този период ще трябва да се научите да изпразвате гърдите си начесто – най-добре е да става по естествения начин. Ще се запознаете и с езика на бебето, на който то ви казва, че е гладно.

4. Все още ще свиквате с идеята, че кърменето може да е болезнено, особено през нощта

Някои жени се оплакват от болки в зърната през първите дни (а понякога и седмици) от кърменето. Не се притеснявайте, това отминава с времето. И, да, наистина може доста да боли, дори да ви е второто или третото дете. Възможно е да усещате повече болки през нощта, но всъщност те не са по-силни от тези през деня – просто тогава сте по-изморени и нервите са ви претоварени.

5. Често ще откачате

Така е в началото – от една страна не можете да повярвате, че най-накрая сте станала майка на най-сладкото бебе на земята, а от друга – озадачена с колко много гадости всъщност е придружено това. Възможно е да се чувствате оглупяла, откачена или просто изгубена през първите седмици от раждането. Дайте си време - все пак и тялото, и мозъкът ви имат доста нова информация, с която трябва да се справят.

6. Ще започнете да се тревожите непрекъснато от Ден 1

Като всяка майка, изведнъж в ума ви започват да проблясват страшни картини и да си представяте какво би могло да се случи на детето ви. Вероятно често ще се будите и ще проверявате дали бебето диша. Изведнъж ще осъзнаете две неща: първо, как се чувства майка ви по отношение на вас и второ, че вие никога няма да спрете да се притеснявате за детето си.

7. Ще станете по-организирана

Идването на бебето определено учи на някои неща. Изведнъж ще станете по-организирани и дисциплинирани, а бдителността по отношение на малкото никога няма да ви напусне. А най-голямото ви предизвикателство ще бъде да намерите време за сън.

По материали от Mom&Junction / Новите родители