На 3-4 години детето започва да обръща внимание на играчките на своите връстници и да иска и той да има същите.  Причините за завист могат да бъдат различни, но във всеки случай ще трябва да подхождате индивидуално, съветва психоложката Мария Аралова.

Причина 1: липса на внимание

Доста често детео ревнува от другите, защото му липсва родителско внимание. Да речем, след като дойде от детската градина, дъщерята ви съобщава, че нейната приятелка има нова рокля. Тези думи трябва да се тълкуват по следния начин: Тя е любимо дете, мама и татко се опитват да ѝ угодят и да изпълнят всичките ѝ желания.

Изходът от трудна ситуация е съвсем прост: предложете на дъщеря си да ѝ направите рокля на принцеса. Извадете мъниста, светещи копчета, красива панделка и други вълшебни аксесоари. С малко въображение максимум час по-късно дъщеря ви ще е безкрайно щастлива. Защото никой друг няма такава рокля! Но най-важното е, че тя ще разбере, че родителите ѝ са готови да направят истинско чудо заради нея, което означава, че я обичат.

По-добре е да не казвате на детето, че нямате пари за играчки, защото по този начин то ще започне да завижда на тези, чиито родители не са финансово ограничени.

Причина 2: ниско самочувствие

Завистта може да бъде причинена и от ниско самочувствие. Това се случва, ако родителите постоянно дават за пример по-големия брат или детето на съседа.

Лесно е да разпознаете тази завист. Хлапето може да заяви, че ще отиде да живее другаде, а те да вземат съседското, което е по-добро. Или то ще започне да разваля рисунките на брат си, които майка му толкова хвали.

Това е сигнал за вас: време е да спрете да го сравнявате с другите деца и да започнете да го хвалите по-често.

Когато забележите подобна реакция, погалете детето и не забравяйте да кажете, че няма да го дадете на никого, защото то е най-скъпото и ценно нещо за вас. И веднага подчертайте: „Нека Петя рисува по-добре, но ти бягаш по-бързо от всеки!“

Причина 3: опит да спечели авторитет 

Има и друга причина за завист. Щом хлапето започне да ходи на градина и да играе с други деца на двора, за него става важно на всяка цена да бъде прието в групата, да спечели авторитет. И ако другите стрелят с воден пистолет, а той няма, ведна ще поиска да му купите.

Безполезно е да му предлагате нещо друго. В тази ситуация той трябва да притежава желания пистолет, в противен случай ще се почувства като изгнаник. Но това изобщо не означава, че трябва да купувате всичко, което поиска.
Родителите трябва да се уверят, че тази или онази играчка наистина е необходима.

При други обстоятелства може да се придържат към „златната среда“: поканете мъника да направи списък от 5-6 неща, които би искал да получи като подарък. Тогава нека избере един от тях. След това задайте точна дата за изпълнение на мечтата (по-добре е покупката да съвпадне с голям празник, като Нова година или рожден ден) и най-общо обяснете защо ще трябва да почака („Първо вие трябва да си купите ново яке, защото заминавате в командировка" или „Този ​​месец вече получи нов конструктор“

Мона Василева / Новите родители