„Спи заедно с бебето си“, посъветва ме приятел без деца, гледайки изтощеното ми лице. Беше вторият месец след раждането на бебето ни и всичко, за което мечтаех, беше една цяла нощ сън. Но не трябваше да спя, заради задължението да го храня, а подремването през деня, докато то спи, е може би най-безполезният съвет. Е, аз поне не мога да спя по поръчка, нито да заспя с едно щракане на пръстите си, дори и да съм много уморена", разказва млада майка.
Специалистите обаче казват: съвместният сън с бабето през деня е основният начин за оцеляване на младата майка в първите месеци след раждането.
И ето как да го организирате, обяснява на сомнолога д-р Екатерина Тарасова.

Защо детето не спи през нощта

По правило бебето се събужда, когато е гладно. Това важи най-вече за първия месец след раждането ме, когато се събужда на всеки 3-4 часа, не само през нощта, но и през деня.
От 2-ия месец продължителността на съня се увеличава, а броят на храненията намалява. До 6-ия месец нощният сън вече може да продължи 5-8 часа.
Желанието да яде обаче не е единствената причина то да се буди през нощта. Добавят се и други причини: никнене на зъби, колики, прекомерни емоции и др. В такива случаи майката забравя за собствения си сън и спи неспокойно.
И ето до какво води.

Какво се случва при хронично недоспиване 

Имунната система отслабва. По време на сън тялото, включително имунната система, се обновява.  Поради постоянна липса на сън, майката може да стане уязвима от инфекции.

Проблеми с метаболизма. Метаболизмът, който е нарушен по време на бременността, трябва да се възстанови. Лишаването от сън след като бебето дойде на бял свят, само влошава нещата.

Качеството на кърмата се влошава. Липсата на сън, която причинява стрес, може да промени и вкуса на кърмата – тя става по-горчива. Бебето отказва да се храни и има риск до остане гладно.
Отделянето на хормона на стреса кортизол причинява не само по-голяма раздразнитерност на майката. С майчиното мляко кортизолът се предава и на бебето.
Освен това именно заради хормона на стреса често кърмата спира. Бебето става още по-неспокойно, хленчещо, няма да спи добре, а стресът на майката само ще се увеличава.

Лошо настроение, конфликти в семейството. Очите на младата майка постоянно ще са червени, тя ще е гневна, раздразнена и в лошо настроение. Бебето определено ще го усети. А то се нуждае от нежна и спокойна майка. Същото иска да види и съпругът, който след раждането не детето е останал на заден план. Прибирайки се от работа, той вижда жена си уморена, ядосана на целия свят. От това и той,  и бебето страдат.

Основният съвет: спете, когато бебето спи. Но как да го постигнете на практика?

Всички сме различни и всяко бебе има своя собствен режим.

Продължава на страницата на Новите родители