Първото, което трябва да знаете е, че биберонът е не просто залъгалка за детето, а истинско съкровище, от което то няма да се откаже лесно. Биберонът му дава удоволствието, което то получава, когато суче, тъй като задоволява смукателния рефлекс.

На по-късен етап, с негова помощ то се успокоява, а за майката е благодат, тъй като за известно време й дарява малко спокойствие. Но все някога детето трябва да се откаже от любимата си „биба“. Ето как да направите това, без да стресирате мъника.

Кога е най-добре да започнете опитите

Най-удобното време за отказване е на възраст 6-7 месеца. Тогава бебето започва да се интересува от света около него, да пробва с ръце и на вкус различните материи, да следи какво се случва. Не бързайте обаче да махате изведнъж биберона, а само намалете използването му от няколко пъти на ден до 1-2 пъти дневно и постепенно до няколко пъти седмично.

Има различни теории и школи по този въпрос. Едните са за рязко премахване на залъгалката, други предпочитат по-плавния преход. Няма универсален отговор, но педиатрите обикновено препоръчват ограничаване или спиране на употребата около шестия месец, за да се избегне риска от ушни инфекции, особено ако детето има естествено предразположение към тази патология. Но няма единно правило. Залъгалките всъщност могат да бъдат много полезни за облекчаване на стреса в определени моменти от живота на детето – при пътуване, когато тръгне на ясла или градина, ако е сънувало кошмар…

След деветия месец бебетата започват да развиват емоционална привързаност към биберона си. Това не означава, че трябва да бързате да го махате, а просто да бъдете готови да се справите с протестите и трудностите, когато решите да правите това.

Ако детето все още не желае да се откаже от залъгалката, не се отчайвайте – все някога ще стане. Няма първокласник с биберон или ако има някъде по света, то вероятно става дума за рядко изключение.

На каква възраст то трябва да спре да използва залъгалка

Повечето деца са емоционално готови да се откажат от нея между 2 и 4 години. Добре е обаче да подготвите малчугана, че е време да се раздели с биберона. Може да си измислите Фея на бибероните, която да отнесе залъгалката, оставяйки на нейно място нова играчка. Но предварително подгответе детето за предстоящата приятна изненада, за да я възприеме то именно като такава, а не като загуба.

Може да се наложи да успокоявате всеки ден детето, което все още ще търси с какво да запълни смукателните навици. Дайте му да гушка плюшено мече или меко шалче. Водете разговори с плюшените му животни и умело вмъквайте по една похвала за детето, което цяла сутрин не е използвало биберон. Нека и плюшковците поздравят детето за неговото постижение. Целта е да го направите щастливо и то да се почувства гордо от постигнатото, така и залъгалката няма да му липсва много.

Постепенно ограничете използването на биберона до определени ситуации - преди заспиване вечер или в стресови моменти, когато е необходимо да го успокоите.

Продължава на страницата на Новите родители