Някои експерти обещават, че като научите бебето да заспива самостоятелно, завинаги ще забравите какво е да го люлеете на ръце или по цял ден да „виси на гърдите ви“и да суче, за да се успокои. 
Дали това е така, обяснява консултантът по съня Ирина Бауер.
Темата за самостоятелното приспиване на бебето през последните няколко години стана много модерна. Някои експерти съветват да започнете с опитите да го оставяте да спи без чужда помощ от раждането, други агитират да изпомпвате кърма и да го храните в креватчето, докато се унесе и заспи.
Истината, както обикновено, е някъде по средата.

Защо трябва да заспива само
Сънят ни е на цикли. Това е еволюционна необходимост. В края на всеки цикъл (приблизително на всеки час и половина) се „събуждаме“, за да сме сигурни, че сме в безопасност и в същите условия, както когато сме заспали: че няма тигър наблизо, огънят не е изгаснал …

Сънят на детето също е цикличен, но тези цикли са много кратки - по 30-40 минути, така че бебето се "събужда" много по-често.

И тогава се случва ето какво: ако детето заспи в ръцете си, в процеса на люлеене, хранене от шише, гърда или биберон. Тогава, след като в края на цикъла на този сън се „събуди“ , иска да възстанови условия за заспиване – да се върне в „безопасна“ среда. И се налага родителите да стават 10 пъти на нощ, за да го хранят, дават биберон, люлееят и т.н.
Ако детето заспи в креватчето си, без активната помощ на мама или татко, с леко потупване по гръбчето или с приспивна песен, тогава няма радикална промяна в условията на заспиване и сън. И бебето се събужда през нощта само за да яде.

Има много причини, поради които бебето не спи добре
Освен асоциациите, свързани със съня (нещо, без което бебето не може да заспи), това може да е и неправилен дневен режим, и липса на подготовка за сън преди да го сложите в леглото, недостатъчна активност по време на бодърстване, и дори неподходяща температура в спалнята.
Ето защо, преди да научите бебето да заспива самостоятелно, трябва да се справите с всички други фактори.

Три стъпки, за да заспи само
1. Въвеждаме допълнителни асоциации - глас, докосване, приятел за сън, бял шум. Когато премахнете дразнителите, те ще помогнат на бебето да се успокои.

2. Изграждаме режим в съответствие с нуждите на детето. Ако вашето бебе ходи или спи твърде много през деня, за да спи през нощта, то ще има нужда от много помощ. Не може от раз да го лишите от тази помощ.

3. Преди лягане трябва релакс. За да заспи, бебето трябва да е отпуснато и спокойно.

Едва когато сте преминали през тези три стъпки, можете да започнете да го привиквате към самостоятелно заспиване.
Практиката показва, че още когато установите дневен режим, бебето започва да спи по-добре. И за много родители това вече е достатъчно за комфортен живот.
Има много методи да го научите да заспива самостоятелно, но всички те клонят към два полюса: пълно пренебрегване на плача (американски педиатри и експерти по съня Марк Вайсблут и Ричард Фербър) С други думи да го оставите да плаче, докато се умори и заспи.

В другата крайност са препоръките на Елизабет Пейнтли. Специалистката не допуска бебето да се оставя да плаче и препоръчва постепенно и търпеливо да го приучвате да заспива и да се успокоява самостоятелно.

Но не забравяйте, че това, което работи за едно дете, може да не работи за вашето.

Продължава на страницата на Новите родители