Как да превърнем страха в съюзник

16 април 2018 г., 12:20
596

Снимка: Shutterstock

Страхът е най-големият ни враг – и в живота, и в професионалното израстване. Тревогите, че няма да се справим с поставена  задача, някой по-способен колега ще ни измести или пък сценичната треска от публични изяви буквално парализират и „изяждат” дни и часове, които можем да използваме пълноценно.

По принцип, страхът може дори да завладее цяла компания, смята бившият шеф на P&G Ай Джи Лъфли. Служители, както и много ръководители се боят да вземат решения, особено от стратегически характер, заради страха от отговорност. Изборът винаги крие рискове, нали така?!

Не е лесно да се избавиш от страховете и тревогите си, но не е и невъзможно. Има начини да се преодоляват тези негативни емоционални капани и дори да бъдат използвани като преимущество. На повечето успешни хора също им се случва да изпитват страх и тревога, но умението да ги преодоляват също е една от най-важните им отличителни характеристики. Като се опира на данни от данные Psychology Today и резултати от най-нови изследвания, Business Insider, предлага няколко техники за преодоляване на страх и тревожност.

1. Гледайте на страха като на нещо неизбежно

Някои неща, като публични изяви пред аудитория, среща с началството или необходимостта от вземане на важно решение могат да ви докарат хладни тръпки под гърби или „присвиване под лъжичката". Но страхът не трябва да ви пречи. Гледайте на събитията, които ви плашат като на нещо неизбежно, като на част от ежедневието– и ще видите как лека-полека страхът губи власт над вас.

Страници

Ключови думи:
Коментари