Често, когато детето е силно притеснено или под постоянен стрес, започва да гризе ноктите си буквално до кръв. Друг път механично си пъха пръста в уста от скука или мислейки за уроците.
Натрапчивото гризане на ноктите се нарича онихофагия. Причините за това поведение могат да бъдат много различни. Ако не успеете да се справите сами, потърсете консултация с психолог.

Ето 5 прости начина, които дават специалисти  и, които можете да пробвате

Красив маникюр

Този метод е за по-големите, но работи много добре, ако момиченцето ви е кокетка, прекарва дълго пред огледалото, облича се добре и се старае да изглежда красива.
Добрият маникюр, направен у дома или в салона, и красив лак (според възрастта), може да помогнат. За по-малките е подходящ безцветен, с нежен блясък, за тийнейджърите може и по-интензивен.
Красивият маникюр може да спре порива на детето да си гризе ноктите. Всеки път, щом доближи пръста до устата си, той ще му напомня, че е грехота да се разваля такава красота.

Грижа за ноктите

Понякога хлапетата в предучилищна възраст започват да си гризат ноктите, защото рязането им с ножица е неприятно и неудобно. Така те решават да си правят „маникюр“ с помощта на зъбите. С течение на времето нокътната плочка става крехка, ноктите растат неравномерно и пречат. Детето отново прибягва към доказания метод. Или пък си служи с него, когото ноктите му станат по-дълги, а ръбчетата – драскат. 
Редовната грижа за ноктите ще помогне да решите проблема. Направете процедурата приятна. Сложете ръцете му във ваничка със сол за укрепване на ноктите, изрежете ги внимателно, сложете мехлем, ако има рани и крем за омекотяване на кожичките.
Докато оформяте маникюра, не се карайте на детето и не го принуждавайте да се срамува. В противен случай то ще започне да избягва тази процедура и отново ще започне да си гризе ноктите.

Горчив лак

В аптеката ще намерите специални продукти за нокти, които имат горчив вкус. Такъв лак може да помогне, ако детето си гризе ноктите не поради стрес или други негативни преживявания, а по навик, автоматично и несъзнателно. Неприятният вкус моментално ще му напомни, че не бива да го прави.

Важно: не слагайте горчивия лак като наказание, защото детето ще започне да го сваля, като още повече ще уврежда нокътната плочка. 
Обяснете му, че лекарството ще му помогне да победи този лош навик, който е грозен и го излага през приятелите му.
Излишно е да му казвате, че лакът е отровен или опасен. Ако то е чувствително и случайно постави пръст в устата си, може да се изплаши сериозно.
Опасно е да се използват „бабини“ методи и ноктите да се мажат с горчица или черен пипер. Подобни самодейности могат да раздразнят кожата, да възпалят лигавицата на очите, ако детето по невнимание се пипне по лицето. При всички положения подобен подход ще донесе повече вреда отколкото полза.

Продължава на страницата на Новите родители