Според статистиката от 30% до 60% от децата на различна възраст имат този лош навик.
Психолозите го определят като тик или „повтарящо се поведение, фокусирано върху тялото“. Включва и други натрапчиви навици – например навиване на коса около пръста.
Добрата новина е, че няма нищо фатално. Най-често това поведение е неволна реакция от любопитство, скука или леко безпокойство.

Има обаче и рискове. Първо - увреждането на кожата около нокътя увеличава риска от инфекция.
Второ - микробите от ръцете попадат в устата.
Трето - гризането на ноктите може да увреди зъбите ви. 
Така че е по-добре да помогнете не хлапето да се откаже и то още преди това да се превърне в навик.

Ето 6 подхода, които предлагат консултанти на Parents.ru.

1. Намерете занимание за ръцете. Дайте му да прави нещо, така че ръцето му да са ангажирани с: играчки, спинери, топки за стрес. По този начин пръстите ще са активни, без да са в устата.

2. Използвайте стикери: Поставете стикери върху ръчно нарисуван календар, за да отбележите визуално всички дни (или периоди от време, като „един час след училище“ или „при гледане на телевизия“), в които детето ви не си гризе ноктите.
Решете предварително колко стикера трябва да събере, за да получи малка "награда". Това е добър мотиватор за детето.

3. Намерете заместител: дайте на детето си здравословна алтернатива - тапример то може да гризе пръчици целина, ябълки, морков или да дъвче дъвки без захар.

4. Опитайте с лак за нокти с горчив вкус: покрийте ноктите на детето с прозрачен лак с горчив вкус. На пазара има такива специални за целта продукти.

5. Направете професионален маникюр: Предложете на дъщеря си професионален маникюр в бюти салон. Нека сама избере какъвто цвят лак пожелае като награда за това, че не си гризе ноктите. Първо, това ще бъде мотивиращо. Второ, след посещение в салона, красивият маникюр ще е радост за детето и стимул да го запази.

6. Уговорете си сигнал за подсещане: понякога самото дете не е против да се откаже от лошия навик, но просто не забелязва, че отново слага пръсти в устата си. Измислете бърз сигнал, който можете да използвате, за да го уведомите дискретно, че пръстите му са в устата. Това може да е забавна дума или специален жест.

Какво родителите не бива да правят

Привличането на прекомерно негативно внимание към този навик само ще влоши нещата. Така че не притеснявайте, не наказвайте и не засрамвайте хлапето, като наричате навика „отвратителен“.
Ако крещите, ако се ядосвате прекомерно или плеснете детето по ръката, това само ще му причини още повече стрес.

Новите родители