Ако живеете сами, надали това би ви създало проблем. Неудобството идва, когато имате семейство, особено с деца в училищна възраст. А ако добавите към това и малко жилище, нещата стават наистина сериозни. Има обаче 4 трика, които ще ви бъдат от полза, ако се наложи да минете на такъв режим за известно време.

1. Ограничете работния кът

В офиса вероятно разполагате с голямо бюро, което може да разхвърляте както си искате. В дома надали ще имате такава възможност. Затова се концентрирайте до най-необходимото и ограничете работния си кът. Освен това е добре всеки да си знае мястото, а не да се прескачате постоянно през стаите. Ако например, вие сте избрали за работа спалнята, останете си там, а не се местете в кухнята, на дивана, в тоалетната. Така ще има ясни правила и ще се знае кой къде работи. И няма да си пречите.

2. Установете работно време

Да се работи у дома може да е много удобно. Денят е пред вас, понякога и нощта. Така обаче разтегляте работния си ден и в определен момент ще се окажете по-уморени, отколкото ако сте в офиса. Ако нямате установено време, в което трябва да бъдете пред компютъра, сами си направете такова, за да не се претоварвате излишно. А и като знаете, че ще работите само в определените часове, ще се концентрирате, планирате нещата и ще бъдете много по-полезни и за себе си, и за компанията ви.

3. Измислете си сутрешна рутина

Доказано е, че ако започвате деня приятно, създавате положителна нагласа за целия ден. За да се случи това, си измислете сутрешна рутина – 10 минути, не повече, но само за вас. Това помага да си изградите и дисциплина, което пък повишава концентрацията и работоспособността, от които имате нужда. Няма значение как ще изглежда тази рутина – чаша кафе на терасата в по-топлите дни или йога за разбуждане на сетивата, важното е да ви създава удоволствие и да ви настройва положително за деня.

4. „Пиш“ пауза

Умът не е в състояние да остане фокусиран твърде дълго, затова има нужда от паузи на всеки час, за да може да продължи да работи пълноценно. Ако ви е трудно да правите почивка, просто си измислете достатъчно уважителни причини, за да станете от стола: за тоалетна, за да хапнете нещо малко, да изпиете чаша вода и т.н. И не поставяйте около себе си всичко необходимо – така ще имате повод да ставате всеки път, когато ви потрябва. Щом се изправите, разкършете рамена, извийте тялото наляво и надясно, завъртете главата в двете посоки, изпънете ръце нагоре и рязко ги отпуснете. Това раздвижва кръвта и ободрява, макар и изпълнено за десетина секунди.

Новите родители