Създаването на ъгъл за четене на детето е от изключително значение за неговото развитие. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Дори да е още в периода, когато то едва държи книгата с картинки в малките си ръчички, съветват италиански психолози.

И няма чак такова значение дали живеете в голямо или малко жилище. Такъв ъгъл трябва да има, независимо от размера на апартамента ви, категорични са експертите.

Навиците се създават от съвсем ранна възраст и те са от съществено значение за образованието на детето след време. Още на 9 месеца малкото е в състояние да борави с книга, да я разлиства, да разглежда илюстрациите и да разбира значението им, когато някой му чете на глас. Затова трябва да оформите такъв ъгъл в една от стаите и търпеливо да го научите да го използва по предназначение.

Как да бъде организиран този ъгъл

Това зависи не само от свободното пространство, но и от някои други важни опорни точки. На първо място – ъгълът за четене трябва да бъде добре осветен (от прозорец или лампа). На второ – да създава усещане за уют и откъснатост от останалото пространство, за да предразполага към истинско „потапяне“ в историята.

Добре е да има и нещо меко, върху което да се седи удобно: гигантска възглавница, пуф, детско кресло или просто по-пухкав килим, отрупан с различни по размер възглавнички за подпиране. Библиотеката трябва да бъде на една ръка разстояние, за да не се налага детето да става. Ставайки и тръгвайки към нея, то вече ще се е разсеяло и забравило за четенето.

За да отличите този ъгъл от останалата част на жилището, може да използвате стикери за стена, тапети или да пребоядисате това място в други цветове. По-правилно е да са пастелни, а не ярки, тъй като предразполагат към спокойствие. А четенето е физически спокойна дейност.

Внимание към детайлите

Те трябва да бъдат съобразени с възрастта на детето, за да го улесняват, а не да го затрудняват, когато реши да чете (или разглежда) книга. Библиотеката например, може да варира на височина и да „расте“ заедно с детето. При всички случаи книгите трябва да са на достъпно ниво, да бъдат подредени, за да се виждат заглавията им, и да могат лесно да се изваждат от съответното място. В този смисъл контейнерите не са добра идея. Те са по-подходящи за играчките.

Осветлението е наистина от огромно значение. За предпочитане е естествената светлина, но ако нямате такава възможност, задължително изберете лампа, която може да се регулира не само на височина и насочване, но и като интензитет.

За детето е много приятно и стимулиращо, ако този ъгъл бъде ограден и му създава усещане за лично пространство. Индианските палатки са чудесна идея, но не са достатъчно добре осветени. Може обаче да оградите ъгъла с помощта на различни разделители, върху които детето да поставя и прочетените книги.

Новите родители