Майките обикновено се тревожат за три неща: децата им да са нахранени, да имат чисти дрехи и да са изкъпани. 
Къпането обикновено е много забавно за децата, но за родителите (особено ако имат няколко деца) изобщо не е.
Къпането на детето отнема много време и енергия. И след като е подсушено и е в леглото си, мама трябва да се справи с хаоса и наводненията в банята и наоколо.

Ако детето е пораснало достатъчно, за да се къпе само, просто го научете. Това ще е голямо облекчение за вас.
Преди да го оставите самостоятелно в банята, трябва да се уверите, че то знае правилата за безопасност и разбира как да се измие наистина, а не само да се мокри.

1. Основното е безопасността
Въпреки че самата вана, едва ли е толкова голяма и пълна с вода, че детето да се удави, се уверете, че е напълно безопасно за него. То не трябва да пробва да се гмурка, за да види колко дълго ще издържи, без да диша. То трябва даразбере, че е оставено само в банята, за да се измие – не за забавление.

2. Отгоре надолу
Кажете на детето си, че това е посоката, в която трябва да се движи, докато се мие. Така няма да пропусне нищо и ще е чисто от глава до пети.

3. Разумно количество шампоан или гел
Важно е да покажете на детето колко шампоан да изцеди, за да измие главата си или колко гел ще му трябва,за да измие тялото си. В противен случай всичко може да завърши с пълна вана с пяна, а то да остане неизмито.

4. Косата
Децата обикновено не обичат да мият косата си. И ако трябва да го направи само, може да не се справи - особено ако косата му е дълга и гъста. Следователно, без помощта на майка си, то едва ли ще се справи.

Ако протестира срещу вашето участие, го убедете, че само ще помогнете за косата и веднага ще си тръгнете. Или най-малкото, проследете дали е успяло да изплакне добре косата си от шампоана.

5. Без мехурчета
Обяснете на детето как да установи, че е измило добре сапуна от тялото или шампоана от косата: ако във водата няма нови мехурчета, значи всичко е наред.

6. Важните части на тялото
Когато детето се къпе само, то може да обръща твърде много внимание на някои части на тялото и да пропуска други. Често се случва да забрави да си измие врата си, зад ушите, подмишниците и гениталната област. Обяснете му, че тези зони са особено мръсни и че е важно да ги мие правилно.

Продължава на страницата на Новите родители