Досега вече сте забелязали със сигурност, че вашето бебе не се нуждае от купища играчки, които струват цяло състояние. Въпреки това знам, че изкушението да му купувате нови и нови неща е голямо. Опитайте да се въздържате, защото в един момент ще се окажете задръстени с толкова много предмети, повечето от които ненужни, че ще трябва да им наемете отделна гарсониера.

На тази възраст бебето все още спи по два пъти на ден, но и прекарва толкова много часове будно, че е важно да знаете с какво да го занимавате, а не да го оставяте втренчено в тавана (или още по-лошо – в телефона или таблета). Ето няколко идеи за игри, с които да се забавлявате заедно, защото няма нищо по-приятно от времето, прекарано с Вашето дете. И без това ще отлети много по-бързо, отколкото можете да си представите.

Бутилки. Магическият предмет за бебетата. Бутилката може да е пълна наполовина с вода (с добре завинтена капачка), може да сипете сол, червен пипер, така че да се получат различни цветове, които да привличат вниманието на детето. Импровизирайте. Вижте какво му харесва. Но бутилката е занимание, с което забавлението е гарантирано поне един час на ден.

Кутия. Всякакви кутии всъщност. Може би вече ви е направило впечатление, че бебето проявява много по-голям интерес към опаковката на подаръка, отколкото към самия подарък. И докато пликовете са забранена играчка поради опасност от задушаване, то кутиите са съвсем безобидни. Можете да му предоставите две или повече с различна големина, така че да може да ги пъха една в друга и после да ги вади. Тук може да прекарате и повече от час в това занимание.

Отново кутия. Този път една голяма. Сложете в нея играчките на бебето. Мигновено те ще придобият много по-различен и интересен облик. Детето ще си ги вади и разглежда дълго време, а после с наслада ще ги прибира обратно.