Да излъжеш, е цяло изкуство. Като малки са ни учили, че е лошо нещо, но в някои ситуации се налага, ако не да излъжеш, то поне мъничко да изопачиш истината, и то правдоподобно. Според National Geographic лъжата е част от всичко онова, което ни прави хора.

Според учените от университета във Вюрцбург да кажеш истината на чужд език е много по-трудно, отколкото на майчиния, което пък е удобно прикритие за лъжците.  Изследването твърди, че хората, които говорят на език, който не им е роден, много по-трудно печелят доверие и много по-често ги обвиняват в лъжа. Все още обаче не са изяснени точните причини, поради които това е така – дали е заради акцента, или неволната несигурност при търсенето на подходящите думи, но фактите са си факти.

Учените провеждат няколко експеримента, при които задават на група хора един неутрален и един емоционален въпрос, на които хората трябва да отговорят първо на родния си език – немски, и после на чуждия – английски. Единият -  истина, а другият – лъжа. Засичат времето за отговор и измерват сърдечния ритъм на участниците (почти като детектор на лъжата).

Резултатите не изненадват никого – много повече време отнема измислянето на лъжа – ключовият знак, че някой се опитва да ви излъже. Това, което изненадва всички обаче, е, че отговорите на чужд език отнели също толкова време, колкото на родния, независимо дали са истина, или лъжа.

Следователно всеобщото схващане до момента, че е по-трудно да излъжеш на чужд език, не е съвсем вярно. Излиза, че в крайна сметка трябва да разчитаме на наблюдателността си и да четем знаците на тялото. И още нещо – не бъдете предубедени към хората, които говорят вашия роден език като свой чужд. Дават възможно най-доброто от себе си.

Източник: iflscience.com