Съвременните деца растат със самочувствие. Радко се съобразяват с авторитети. А тези няколко фрази, които родителите често повтарят, направо ги вадят от кожата.

„Нали те предупредих!“

Това е вариант на „Аз вече ти казах“. И без да произнесете това, детето помни вашето предупреждение. Но стореното – сторено. Вече сте го казали и многократно сте го повторили.


Според психолозите подобни фрази влияят негативно на самостоятелността на детето, на способността му да носи отговорност за постъпките и да се учи от собствените си грешки.

„А в наше време децата ...“

Това е любима фраза на много баби и дядовци, които се опитват да засрамят детето. И, ако 5-годишното е готово да слуша и какво следва след това първо изречение, то тийнейджърът ще възрази: „Да времената са други. Затова и ние можем много повече!“

„Ще изключа интернета“

Това е убийствена заплаха, особено, ако в този момент тийнейджърът отговаря на дълго чакано съобщение, а платеният интернет на телефона му изтича.

„Сложи ли си шапката“

Със същата сила нервите на детето опъва вариантът „Облече ли се топло?“, „Вземи си пуловера с еленчетата, той е по-топъл?“
В тези фрази то чувства не толкова загрижеността на родителите си, колкото критика за външния си вид.