Няма правилна рецепта как да бъде добър родител. Със сигурност ще има дни, в които няма да се чувствате доволни от себе си, може би дори ще се срамувате, но хей – правите най-доброто, на което сте способни. Понякога и родителите грешат. Все пак нека се опитваме да бъдем по-добри от себе си и да се учим всеки ден от грешките си. Децата ни заслужават най-доброто, което можем да им дадем.

Ето някои фрази, които е препоръчително да се въздържате да казвате на малчуганите:

1. Не ме карай да…

… ти изхвърля играчките; да си тръгнем веднага от рождения ден; да не те взема с мен и т.н. Всеки родител рано или късно стига до заплахи. Лоша идея. Ако нямате намерение да я изпълните по-добре не го казвайте. В противен случай хлапето ще спре да взима думите ви насериозно.

2. Защо трябва да повтарям по 100 пъти…

Всеки родител владее тази реплика. В действителност обаче е абсолютно безсмислена, защото детето няма точна представа какво означава и на практика води до повече нерви у родителя.

3. Толкова си умeн.

Повечето родители смятат, че трябва постоянно да хвалят децата си, за да повдигнат самочувствието им. Психолозите смятат, че това може да има обратен ефект. Ако детето постоянно чува колко е умно, може да реши, че няма смисъл да учи. В най-добрия случай похвалете детето за положените усилия.

4. Ставаш смешен.

Ако кажете подобно нещо на детето си, бъдете сигурни, че ще го обидите, да не говорим, че няма да разбере напълно смисъла на това изказване. Възрастните са тези, които би трябвало да владеят чувствата си и да ги контролират. Колкото и да сте ядосани, не избухвайте с реплики като „Ужасен си. Ставаш смешен.“ и др. Ако не разбирате защо детето ви прави определено нещо, опитайте са да поговорите с него и да го предразположите да сподели с вас.

5. Голяма работа.

Ако постоянно омаловажавате проблемите на детето, един ден това ще се обърне срещу вас. Когато детето плаче за изгубена играчка или за нещо друго, което не ви се струва важно, имайте предвид, че за него вероятно е. поговорете и се опитайте да го успокоите и да му обясните защо има по-важни неща.

6. Побързай, че закъсняваме!

Децата нямат реална представа за времето. Изобщо трудно разбира концепцията за „време“. За тях това е относително понятие, което не значи нищо. Така че, вместо да викате, че закъснявате, по-добре дайте точни инструкции на детето какво да прави.

7. Винаги съм мразел математиката!

Не е особено мотивиращо, ако повтаряте на детето си, че винаги сте мразели в училище определен предмет. По този начин със сигурност го лишавате от шанса да го заобича.

8. Знам, че не си искал да го нараниш!

Само че най-вероятно е искал. Ако детето ви се е спречкало с друго дете и го е ударило, поговорете за това, но не му казвайте, че не е искало да го нарани. Децата са способни на силни чувства, изпитват гняв, могат да станат агресивни, груби. Вместо да отричате това, по-добре се изправете срещу проблема и обяснете защо не е хубаво да се посяга.

9. Добре ли мина в училище?

Не давайте отговора във въпроса. По този начин сякаш внушавате на детето, че всичко трябва да е страхотно и да минава добре, а когато това не се случи, детето се чувства виновно и започва да крие неща от вас.