Вероятно отдавна подозирате, че пътуването до офиса и обратно не е добре за здравето ви. Вече обаче съществуват научни доказателства, които подкрепят това усещане. Нова изследване открива, че продължителността, дистанцията и начина, по който стигаме до работата си, влияе на нивото ни на стрес, пише Science Alert.

Неподходящият микс от тези фактори може да доведе до риск от т.нар. синдром на професионалното изчерпване (burnout), предупреждава Ани Барек от Университета на Монреал в Канада. „Съществува връзка между стреса, причинен от пътуването до офиса, и страдането от този синдром. Степента обаче варира от конкретния човек, състоянието, в което пътуват и мястото, където работи.“

На първо място – целта е от значение. Хората, които пътуват до покрайнините на града, изпитват по-малко стрес от онези, които са се насочили към центъра. Колкото по-голямо е селището, толкова по-силен е и стресът. Нещо повече – здравето на пътниците в една кола е по-застрашено от това на самите шофьори. Причината? Последните поне имат чувството, че притежават някакъв контрол.

Разбира се, пътуването до офис, който се намира в покрайнините на града или извън него, си има и своите недостатъци – например липса недостатъчно добре развит обществен транспорт. Това от своя страна може да доведе до непредвидими закъснения и съответно – стрес, който ще се пренесе и на работното място. Синдромът на професионалното изчерпване се среща по-рядко при хората, ползващи обществения транспорт в града, където връзките между превозните средства са по-надеждни, категорична е Барек.

Вероятно си мислите, че карането на велосипед е по-надежден метод. Според Барек обаче дори това не е задължително, тъй като съществуват множество места, където инфраструктурата не е развита достатъчно, за да позволи подобно безопасно и безпроблемно придвижване. 
Хората, които са били изследвани от Барек (общо 1942 души), са от градските и крайградските региони на Квебек, Канада. Тяхната възраст е между 17 и 69 години. Работят за 63 различни организации.

Пътуването до офиса обаче не винаги може да доведе до синдрома на професионалното изчерпване. Ако пътувате не повече от 20 минути, ще имате значително по-малко проблеми, категорична е Барек.

Източник: Мениджър Нюз