Модно забавление за малчуганите станаха ескалаторите в търговските центрове. Те тичат нагоре-надолу по стъпалата, гонят се, играят. Особено през ваканциите.

Използваме ескалатора толкова често, че забравяме, че ако не се спазват правилата за безопасност, те са опасно устройство, което ежегодно причинява голям брой наранявания на възрастни и деца. 
За да предотвратите нещастен случай, е добре да се спазват някои правила.
Това важи както за родителите, така и за деца на различна възраст: от бебета, които все още са в количка, до ученици.

Ако детето е в количката

Вероятно сте забелязали, че в някои търговски центрове ескалаторите са оборудвани със специални прозрачни ограничители, които не позволяват да качите количка върху тях. И това не е случайно, защото има много случаи, когато майките и татковците не спазват мерките за безопасност. А те задължават родителите да държат бебето в ръце, когато са на ескалатора и да не ползват количка.
Ескалаторът е механично устройство, което във всеки един момент може да спре или да потрепне, а количката да се преобърне.
Ако сте в търговски център с количка, по-добре е да използвате асансьора.

Когато е на 2-3 г.

Дете на 2-3 години обикновено вече не седи в количка, но не разбира, дори обстойно да му обясните, че на стъпалата е опасно.
Родителите трябва да вземат в ръце хлапето, да го държат пред себе си като стоят по посока на движението - тоест то да бъде далеч от движещи се части.
Това правило е задължително. Няма нужда се се припомнят трагични събития, за да се уверите в това. Но инциденти има и то много.

3 – 5-годишните

Обяснете на детето, че когато се вози на ескалатора, то трябва да се държи за парапета – пръстите му да са притиснати един към друг и да лежат върху движещата се лента.
Разкажете му и го подгответе за решаващия момент - слизането от ескалатора.
То трябва да слезе бързо и уверено, като постави крака си върху фиксираната метална плоча в горната или долната част на ескалатора.
И не забравяйте, че след това не бива да оставате дълго на едно място, за да не пречите на хората зад вас.

Продължава на страницата на Новите родители