„Нормално ли е детето да "убие" играчка, докато играе? Наскоро видях, че едно плюшено  мече има червено петно ​​на корема, нарисувано с боя. Попитах 5-годишната ми дъщеря ми какво се е случило с мечето. Тя каза, че е било убит по време на войната ... Понякога с крайчеца на ухото си чувам как играе и в игрите ѝ винаги има някой заловен, ударен, ранен...
Тя гледа филми и анимационни филми според възрастта си и по малко. Каква може да е причината за малтретирането на играчките? Нормално ли е, тя е момиченце“, пита тревожна майка

Ето отговора на семейния психолог Олеся Гаранина.

Тук е важно да разберем какво имаме предвид под думата „нормално“. Много учители например смятат, че игрите на война не са подходящи за децата, защото ги учат на агресия и затвърждават грешни житейски принципи. Наистина, децата трябва да бъдат отглеждани в любов и да играят „миролюбиви“ игри.

Но има и друга гледна точка – психологическа. И от тази позиция такива игри са просто нормални и трябва да присъстват в живота на детето.
Те му помагат да изхвърли емоциите, които таи дълбоко в себе си. Поради възрастта си хлапето често не може да ги изрази и да разкаже. Например, може  да надраска или да откъсне страшна картина от книга, за да не го плаши.
Освен това е нормално да разиграе ситуация или събитие, което го е впечатлило или, което му се е случило. И интересът към такава тема изобщо не показва жестокостта на детето.

Във вашия случай трябва да се опитате да си спомните: Кога са започнали подобни игри? Имало ли е събитие, което да е впечатлило дъщеря ви толкова много, че да е имала нужда от такава игра? Забележете дали сте прекалено строг а към момичето, настоявате ли винаги и навсякъде да се държи „както трябва”?
В този случай тя може да трупа раздразнение, с което се справя по този начин.
Друг вариант е да четете съобразени с възрастта детски книги за войната.
Така ще покажете на дъщеря си, че споделяте нейните чувства и преживявания.
Ако е възможно, играйте и се включете в нейните игри.
Присъединявайки се към нейната игра, можете да видите какво точно се случва "на бойното поле" и вероятно това ще ви помогне да разберете какво се случва с нея.

Новите родители