„Здравейте, Дъщеря ми е на две и 8 месеца и от известно време има нещо като тик с очите. Само примижава за секунда. Това го прави често през деня. Нямам обаче обяснение защо. Нещо като лош навик. Казва, че иска да го прави. Не мисля, че косата ѝ пречи. А няма проблем със зрението. Освен това не съм забелязала да го прави само, когато е притеснена. Прави го във всички обстоятелства. Много се притеснявам, а не знам откъде да стартирам с търсенията си, затова реших да пиша на вас като за начало. Надявам се да ми отговорите."  
Това ни писа нашата читателка А. Стоянова и потърсихме отговор от специалист. 
80 процента от децата на възраст между 5 и 12 години имат потрепвания или тикове - мигат с очи, бръчкат нос, правят гримаси, въртят коси, хапят устни.
Обикновено проявите зачестяват в предучилищна възраст. И са по-чести при момчетата.
Защо се явяват тези реакции и какво да е поведението на родителите, разказва детският психолог Галя Даскалова.

Защо детето има тикове

Понякога потрепванията са трудно забележими. Най-често с течение на времето те преминават от само себе си. Едва при 10-15% от децата те са по-изявени и тревожат родителите.
Тези потрепвания могат „да се разхождат“ по тялото. Ако в определен момент детето премига с очи, след известно време спра да мига, но започва например да си бръчка нослето. Или пък да си задържа дъха, все едно въздиша тежко.
Тези тикове не са като „лошите“ навици (гризане на нокти, въртене на коси, хапане на устни). Те се повтарят по-често и по-трудно могат волево да се контролират. Движенията са по-бързи и детето не ги усеща като някакъв дискомфорт или стрес. И нямат някаква цел. Приличат си с „лошите“ навици по това, че са причинени от някаква емоционална несигурност.

Емоционална нестабилност

Тиковете са механична изява на емоционална нестабилност. Засилват се изключително от емоционално разстройство и усещане за несигурност.

Влияят се също така от прекомерна възбуда или обратното – от липса на занимания. Явяват се тогава, когато детето скучае и е отегчено.
Тиковете могат да бъдат събудени от всичко, което по някакъв начин нарушава баланса на емоциите и дава хиперстимули на тялото. 

Съвременните изследвания сочат, че тези трептения и тикове са следствие от химичен дисбаланс на определени мозъчни центрове. Известно е, че нервната система е в период на развитие в детската възраст. Тиковете са резултат от тези колебания в работата ѝ.
Знаете, когато телевизорът работи, екранът може да потрепва и трябва да се настрои малко по-фино. Това не значи, че телевизорът не работи. Така е и с нервната система на децата.

Продължава на страницата на Новите родители