Добри причини да се научим да свирим на музикален инструмент

06 септември 2018 г., 17:11
144

Shutterstock

Музиката е полезна за здравето. Това твърдение многократно е потвърждавано от редица проучвания. Но полезно е не само слушането на музика, а и нейното възпроизвеждане.

Всяка музикална дейност може да допринесе с нещо положително както за човешкия мозък и дух, така и за тялото. И няма значение, колко сте добри на даден инструмент, откога практикувате. Фактът че възпроизвеждате музика подобрява когнитивните функции на мозъка, обясняват учени.

Има и много други ползи за нас, когато свирим, свързани с намаляване нивата на стрес, нормализиране на кръвното налягане, предотвратяване развитието на депресии или деменция.

Ето още няколко причини, изброени от редакторите на ABC Fact, поради които е добре да се замислите да се занимавате с музика.

Възпроизвеждането на музика помага да се запази разумът

Свирене на музикален инструмент е чудесен начин да тренирате мозъка. В резултат на проучвания, проведени в Медицинския център на Университета в Канзас, САЩ, изследователи заключават, че музикантите са по-добри при тестове за когнитивни способности. 

Създаването на музика подобрява координацията

Това е абсолютен факт - музикантите обикновено демонстрират отлична координация на движенията. Всичко това, защото свиренето на музикални инструменти изисква много висока координация на визуално-двигателния апарат. От това дори спортисти, за които координацията е от първостепенно значение, могат да извлекат полза.

Прочетете целия материал на страниците на Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари