Най-добрата добавка за възрастни хора с леки когнитивни проблеми се оказва DHA – вид омега-3 киселина, която може да увеличи коефициента за интелигентност с 10%, сочи ново изследване.

Учестниците в изследването, които били на възраст над 65 години, взимали по 2 грама DHA  в продължение на една година.

На контролна група е било давано плацебо от царевично масло. Били изследвани 240 китайци. Техния коефициент на интелигентност и когнитивна функция били тествани след 6 и 12 месеца.

“Пероралното приемана на DHA в продължение на 12 месеца повлиява благоприятно общата когнитивна функция,” твърдят авторите на изследването.

Мозъчни сканирания също показали промени в хипокампуса, област в мозъка, която играе важна роля за формирането на паметта.

“Хипокампусът е ключов регион от мозъка, който отговаря за формирането на спомените и играе важна роля в консолидирането на информацията от краткотрайни спомени до дълготрайни спомени, както е важен и за пространствената ориентация.

Нашите резултати показаха, че 12 месечния прием на DHA значително е увеличил обема на хипокампуса; 6,13% увеличение в левия хипокампус, 1,9% увеличение в десния хипокампус и 0,3% увеличение на общия хипокампус,” твърдят учените от изследването.

Източник: Psy Blog