Децата имат страх от първото подстригване

22 юли 2016 г., 09:30
249

Източник: Guliver / iStock

На колко години за първи път да скъсим косата? Има ли въобще нужда да подстригваме малкото дете, особено ако изпитва страх от ножиците? На фризьор или в къщи? Това са част от въпросите, които вълнуват родителите на 3-4-годишните пък и на по-големите, които се страхуват от процедурата.

За първи път

Първото подстригване обикновено е важен момент. Дори преди това майката да е подкъсявала с ножица бретона или крайчетата на косата, които влизат във врата, истинското подстригване е събитие.

Помня как приятелка, която сама гледа детето си, чакаше баща ѝ да дойде от провинцията в София, за да заведе момчето на „мъжки фризьор“. Просто беше решила, че това е ритуал, който трябва да се изживее по мъжки и имаше в главата си цял сценарий как да се случи.

Беше избрала салон за мъжко подстригване, беше говорила и с фризьора. Подготвяше и детето за важния момент, но, когато той настъпи и дядото беше в наличност, детето категорично отказа.

Времето

Обикновено майките пробват да отложат максимално тази процедура, особено, ако детето е буйно, палаво и трудно се свърта на едно място. Другата сериозна причина са страховете му.

Идва момент, когато вече е невъзможно да се отлага. Косите растат във всички посоки, влизат в очите или се врат в ушите и му пречат.

Независимо дали ще се подстригвате у дома, или ще заведете малкия във фризьорски салон, имате няколко задачи.

Научете какви са те на страницата на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари