До 1 година сънят заема по-голямата част от живота на детето. Постепенно периодите на бодърстване ще се увеличат и ще се регулира ритъмът за плавен преход от деня към нощта. 

Детето бърка деня и нощта
За новороденото денят и нощта са едно и също. Едва към 4-месечна възраст започва да прави разлика, но дори и тогава, не се надявайте да спи непробудно цяла нощ.
Ако обаче то продължава да спи толкова през деня, колкото и през нощта, или дори повече, това означава, че все още не е намерило ориентири, които ясно да му показват разликата – кога е ден и кога нощ. Това означава, че трябва да му помогнете.

Нагласете режима на хранене
Много майки избират така нареченото кърмене при поискване. От названието му става ясно, че бебето диктува кога ще яде, а вие се съобразявате. То постепенно престава да иска храна през нощта.
На 4 месеца все още се събужда много рано, но между последното вечерно хранене и първото на следващия ден минават около 6 часа, а понякога дори 8.
Ако бебето все още се буди на 3-4-часа за кърмене, трябва постепенно да премахнете нощните хранения и да доближите режима на детето до този на семейството.
Започнете да го храните в определен час.

Научете го да спи в собственото си легло
Смята се, че от четвъртия месеца детето е пораснало достатъчно и е готово да спи цяла нощ, което означава, че е време да бъде преместено в своята стая и в отделно легло (ако преди това е спало с родителите си).

То ще се научи да заспива само, тоест в леглото си, а не в ръцете ви. Поставете го там, веднага щом покаже, че му се спи и останете при него за няколко минути. Пожелайте му лека нощ и излезте. След това се опитайте да не стоите и да слушате на вратата, нито да се връщате на всеки 30 секунди, за да проверите дали наистина спи.
От вас зависи да формирате правилните навици за бъдещето. Опитайте се да лягате рано, за да се събудите с бебето по едно и също време.
Спането в друга стая има и още едно предимство: няма да усещате всяко потрепване на бебето и има по-малък риск да се намесите. Като със своята преждавременна загриженост, ще объркате и можете да „нарушите” съня му. Тогава то ще може да заспи едва след 45-70 минути.

Според статистиката повечето бебета успяват да спят спокойно в продължение на няколко часа между 3-ия и 6-ия месец. По това време вътрешният им часовник „се коригира“ и могат да спят дълъг сън през нощта.
Понякога обаче процесът на адаптация може да бъде по-бавен и тогава родителите ще се нуждаят от повече търпение, за да помогнат на бебето. 

Сложете ориентири
Една от характеристиките на нощния сън е тъмнината. Когато слагате бебето да спи, изключете осветлението и използвайте само нощна лампа. Ако трябва да го успокоите или нахраните, не палете осветлението.
А по време на дневния сън, напротив, оставете светлината да влезе в стаята.
През нощта всичко наоколо е тихо. Естествено, когато бебето спи, животът ви продължава. Но въпреки това се опитайте да приглушите шума. Ако го посещавате през нощта, говорете тихо, като използвате спокойни жестове.
Денят, напротив, се характеризира с много дейности. Вашето бебе ще се ориентира за часовете по режима на бодърстване и игра. Коментирайте ги за детето. Стимулирайте го (само умерено!), така че да осъзнае, че сега е моментът да бъде будно.
Разбира се, колкото по-кратък е дневният сън, толкова повече шансове има да спи непробудно през нощта. 

Може да помогнете и за други 2 ориентира – рано събуждане и и съответно рано заспиване.
Препоръчително е детето да става не по-късно от 7 сутринта и всеки ден, включително и през почивните дни. За да направите това, трябва да спазвате дневен режим: храненето, игрите и разходките трябва да се случват приблизително по едно и също време.

Продължава на страницата на Новите родители