В днешно време трудно можеш да намериш човек, на когото да се довериш. Като че ли хората с по-лоши черти на характера преобладават.

Психолозите казват, че човек се ражда с придобити личностни качества. Само че безкрайните събития, срещи с други хора, преживявания ни прибавят допълнителни личностни качества, защото всичко, което преживяваме, ни променя. Проблемът е, че психолозите се затрудняват да определят кои точно наши личностни качества са придобити по рождение и кои са придобити вследствие на житейския път, който изминаваме.

С течение на годините се утвърждава така наречената „голяма петорка“ (петфакторен модел на личността), която включва черти на характера, независещи от външните обстоятелства: екстрoверсия (самоувереност, разговорливост и др.), невротизъм (чувствителност), насоченост към другите (отзивчивост, емпатия и др.), отвореност към опита (абстрактно мислене, непредубеденост и др.) и съзнателност (перфекционизъм, амбиция и др.).

Хората, които потискат или не развиват някоя от тези черти, които се отворени повече към влияние на външните фактори, са по-склонни да бъдат подлеци.

Подлеците лесно могат да бъдат разпознати.

Те не обичат да казват истината в очите. Предпочитат да говорят зад гърба на хората.

Подлеците подмамват другите да им вярват и после ги предават. Могат да се престорят като най-добрите ви приятели и после да ви забият нож в гърба.

Обичат да манипулират, като използват различни трикове и не подбират средствата.

Не са способни на емпатия. Не знаят какво е да се поставиш на мястото на другия.

Подлеците нямат приятели. Дори да ви наричат такива, те не са способни на искрени приятелски отношения. Винаги когато им се удаде възможност, биха ви предали, за да спасят себе си.

Те са склонни да ви наранят – вас или хората, които обичате. Подлеците ще ви изненадат с безсърдечността и коравосърдечието си.

Нямат спирачки и чувство за съвест или срам. Служат на собствените си интереси.

Не се страхувайте да се отървете от подлеците в живота си. Не се чувствайте виновни, защото подлеците са токсични личности и нямате нужда от тях.

Цветелина Велчева