Внимание, момчета! Според австралийски учени вие забавяте сексуалното развитие на сестрите си и им пречите да прекрачат границата от детето към жената!

Проучване сред 237 австралийски семейства показа, че наличието на по-голям брат мистериозно забавя началото на менструацията при сестрите им средно с една година. По-малките братя пък отлагали началото на сексуалната активност при каките си с повече от 12 месеца.

"Това проучване ни помогна да разберем по-добре как семейната динамика се отразява на човешкото развитие", заяви ръководителят на проучването - поведенческият еколог Фрита Милн от Западноавстралийския университет.

За да обяснят забавянето на менструацията и сексуалната активност, учените отхвърлиха странични фактори като принадлежността към определена социална и икономическа класа. Според изследванията им, по-големите братя задържат съзряването на сестрите си, защото консумират по-голяма част от семейните ресурси като храна и внимание от родителите, а освен това нерядко подлагат сестричките си на сериозен психологически стрес.

По-малките братя пък често очакват от каките си да поемат майчински задължения към тях - да се грижат за добруването им, да ги обслужват, да ги изслушват, да слизат на тяхното по-детско ниво, за да се разбират. Ето защо по-големите сестри не избързват с навлизането в сексуалния живот - те са твърде заети да бъдат майки и деца едновременно.

Проучването е публикувано в авторитетното списание Proceedings of the Royal Society B.