Много са причините, които ни карат да сме зли и раздразнителни и да не се държим с детето така, както ни се иска. Умора, недоспиване, финансови затруднения, проблеми с партньора, лошо самочувствие ... Това са само част от причините.

Американски учени правят анкета сред 182 работещи родители от щата Охайо и установяват, че майките, които са склонни към тревожност, стрес, неудовлетворение и гняв, проявяват агресия в отношенията си към детето в тези случаи, когато не получават подкрепа от своите партньори.

В хода на проучването учените проследили поведението на бременната и нивото ѝ на стрес по няколко критерия, които всяка сама определяла: „Чувствам се по-незначима от останалите“, „Често се чувствам напрегната и нервна“, и „Често се чувствам безпомощна и искам някой да ми реши проблемите“ .

Когато бебето им навършило 3 месеца, родителите получили задача заедно да го преоблекат – да му свалят памперса, да го сменят и да му сложат чисти дрешки, разделяйки помежду си задълженията. Качеството на взаимоотношения учените определяли в зависимост от това дали по време на преобличането двамата партньори се подкрепяли или напротив – критикували се, възмущавали се и се упреквали един друг.

На последния етап – когато детето било на 9 месеца, родителите трябвало трябвало да си поиграят с него. Учените наблюдавали колко търпеливо те се занимават, как говорят  и взаимодействат с детето. 

Изводите от проучването им звучат съвсем логично: жените, които са под стрес и са неуверени в себе си, стават по-груби и резки, дори в присъствие на партньора, който обаче не ги подкрепя или дори намира повод да ги критикува.
Странно е обаче друго откритие.

При бащите такава зависимост не съществува. Стилът им на възпитание и отношението към децата изобщо не зависи от подкрепата на майката.

Източник: Новите родители