"Никога няма да бъдете щастливи, ако продължите да търсите от какво се състои щастието. Никога няма да живеете истински, ако вечно издирвате смисъла на живота."

Албер Камю

Като възрастни често настояваме, че имаме нужда от точно определени обстоятелства, за да се почувстваме щастливи. Нещо все не достига и не е наред. Истината е обаче, че за да усетим щастие, имаме нужда от много по-малко, отколкото си мислим, припомня блогърът Марк.

Той размишлява по темата, провокиран от кратка случка на улицата. Веднъж отивал до кафене в Остин, щата Тексас, и детенце му помахало от прозореца на тръгващ на светофар училищен автобус. "Когато му помахах обратно видях на лицето му да се изписва изненада и след това неимоверно щастие, само защото бях го сторил. Това ми припомни от колко малко се нуждаят децата, за да ги направи нещо щастливи", разказва той. И изрежда няколко от нещата, от които според него не се нуждаем, за да бъдем щастливи в настоящето, когато всъщност се случва животът.

Те са следните:

1. Идеалните обстоятелства. Щастливците не живеят с тях, а по-скоро с определен комплекс от нагласи, твърди Марк. Те избират да бъдат позитивни.

2. Одобрението на всеки. Най-големият затвор, в който прекарваме живота си, е мисленето "какво ще си кажат хората".