Голяма част от живота ни е резултат от нещата, върху което избираме да се концентрираме. Ако не харесваш нещо, време е да направиш различен избор. Не се страхувай да изоставиш старите си навици и да започнеш отначало. Това е нова възможност да постигнеш нещо, което наистина искаш, пише блогърът Марк Черноф. Ето няколко емоционални капана, които е добре да прескочим.

1. Съжаленията.

Не се оставяйте нещата, които сте направили или не сте направили в миналото, да ви определят. Може би е имало възможност да постъпите различно, може би не. Така или иначе, вече е минало. Освободете се от съжаленията. Както тялото ви се нуждае от миене, защото всеки ден се цапа, така и сърцето ви. Всеки ден някой може да ви нарани, обиди, забрави, презре, стъпче или отхвърли. Но ако изберете да простите на тези хора и да се освободите от тези неща, преди да заспите, ще прочистите сърцето си. Не пренасяйте старите съжаления и нагласи в новия ден.

2. Извиненията.

Ако наистина искате да постигнете нещо, ще намерите начин. Ако не можете, ще намерите извинение. Мързелът може да изглежда привлекателно, но посвещението и работата водят до удовлетворение и щастие в дългосрочен план.

Наистина всичко е възможно, ако имате достатъчно време и досатъчно кураж. Не може винаги да чакате идеалния момент и перфектните условия, защото те може би не съществуват. Повечето пъти трябва просто да се осмелиш и да скочиш.

Не казвайте, че нямате време. Имате точно толкова време, колкото са имали Хелън Келър, Пастьор, Микеланджело, Майка Тереза, Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн и т.н. Същият брой часове всеки ден.