Някога опитвали ли сте йога с детето си? Или да правите заедно научни експерименти? Използвайте почивните дни не само за разходки, спорт и игри на открито, а и за различни креативни занимания у дома, които до този момент не сте пробвали или не сте се сещали да опитате. Предлагаме ви 9 идеи, които ще бъдат забавни както на по-малки, така и на по-големи деца, а защо не и на родителите.

Йога животни

Щъркел, котка, крокодил, пеперуда, кобра… Общото между тях е, че освен представители на фауната, са и пози в йогата. Ако предложите на детето да се раздвижите заедно като играете йога, може и да не срещнете възторжено одобрение. Съвсем различно и определено много забавно ще е, ако заедно разгледате и опитате различните пози в йогата, които носят имена на животни. А има и пози с имена на растения. Може да измислите и ваши си истории за всяка асана. Това занимание е освен забавно, но и много полезно за децата, тъй като различните пози имат различен лечебен ефект върху тялото. Йога например се препоръчва при гръбначни изкривявания.

Джурасик свят

Ако детето е въодушевено от света на динозаврите, може заедно да изработите модели от хартия и да ги изрисувате. Търсейки в интернет или книгите как точно са изглеждали различните видове, ще надникнете по интересен и занимателен начин назад в историята и детето ще научи много нови неща – какви растения е имало в тази епоха, защо са изчезнали динозаврите, кои са били най-големите и кои най-малките. Това си е истински урок по история и биология едновременно.

Научни експерименти

Има специализирани сайтове, в които показват как от обикновени домашни материали може да направите истински химични опити, без опасност от изгаряне или разрушаване на дома. По телевизиите също често показват такива безобидни и напълно подходящи за деца експерименти, които лесно може да повторите и сами. Най-елементарното – покажете колко тежат различните течности и как олиото остава над водата и не потъва в нея. При разклащане двете се смесват, но ако оставите съда на масата, те отново се разделят.

Продължава на страницата на Новите родители