Колко важни са различията в любовта и трябва ли да се стремим на всяка цена да мислим като един? Според психолозите е много важно да съхраним своята индивидуалност, защото партньорът ни е харесал точно, защото сме такива, каквито сме. Когато опитваме да се претопим и станем едно цяло с него в името на мира и разбирателството, ние всъщност не си помагаме, а пречим. Да бъдем двама означава да сме съюз, а не двойник на другия – нека не забравяме това, когато общуваме помежду си.

За да има силна връзка в една двойка, е необходимо искрата да не гасне. А това би се случило, ако двамата постоянно преоткриват по нещо ново в другия, запазвайки своята и неговата индивидуалност.

Има обаче утвърдени от живота различия, които според психолозите не пречат на разбирателството, а напротив – помагат на партньорите да живеят в хармония и да поддържат интереса един към друг.

1. Хобита и интереси

Споделянето на някои интереси и хобита е жизнената сила на една връзка. По този начин двамата имат възможност да говорят за съвместните си преживявания, да си припомнят случки и забавни моменти. Това обаче не бива да е за сметка на индивидуалните хобита и интереси. Важно е да се открие точния баланс между едните и другите, за да не се получават търкания между партньорите. Така те ще имат споделените моменти на щастие и своите лични увлечения.

2. Политически и религиозни убеждения

Те често могат да бъдат повод за шумни дискусии. Но ако партньорите се научат да се изслушват и уважават мнението на другия, да не се налагат, а да зачитат ценностите, в които той вярва, тогава различното отношение може дори да е от полза и да обогати знанията и отношението към конкретните проблеми, които се обсъждат.