Хората със суха кожа знаят, че през зимата положението се влошава, но има лесни и достъпни начини да поддържате здравето и еластичността ѝ. На първо място, кожата е органът в тялото ни, който непрекъснато е изложен на въздействието на околната среда и микробите, затова поддържането на хигиена е от ключово значение.

1. Кожата има нужда от влага

За здравата кожа е важно да се запазят естествените ѝ масла чрез ежедневна хидратация.

Първо, трябва да знаете какъв тип е кожата ви. Драснете с нокът по крака или ръката си. Ако се появи бяла следа, имате суха кожа, която се нуждае от редовна хидратация. За сухата кожа – особено устните, краката и лактите – идеален и евтин вариант е най-обикновеният вазелин, който предпазва кожата, като намалява загубата на влажност. Някои хидратантни кремове обаче съдържат както масло, така и вода и са по-привлекателни от козметична гледна точка.

2. Мажете сухата кожа с кокосово масло

Кокосово масло е природно средство, което често се използва за локално лечение на кожни заболявания като псориазис и екзема, освен това хидратира добре сухата кожа. То съдържа голямо количество витамин Е, който предпазва кожните тъкани от увреждане, действа като антиоксидант и намалява ефектите на стареене. Тъй като кокосовото масло регулира съдържанието на липиди и влажността на кожата, това помага за намаляване на стриите. Освен това кокосовото масло придава гладкост на косата и се използва ефективно за отстраняване на грим. Съдържа мастни киселини като каприлова, капринова и лауринова киселина, които се използват за омекотяване на кожата. Лауриновата киселина убива болестотворни бактерии, гъбички, което облечкава кожните инфекции и дразненето, причинено от тях.

3. Слънцето понякога е полезно

Излагането на слънце намалява атопичния дерматит (екзема). Не бягайте от зимните лъчи, но все пак не забравяйте за слънчезащитните продукти, особено ако има сняг. Някои изследвания установяват, че децата и възрастните с екзема имат ниски нива на витамин D и са по-податливи на кожни инфекции. Излагането на дневна светлина или специфичната светлинна терапия и добавянето на витамин D могат да подобрят кожата.

4. Не забравяйте рибеното масло

Рибеното масло е от съществено значение за здравословното функциониране и външен вид на кожата, тъй като съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са необходими за изграждане на естествени бариери, които задържат влагата и пречат кожата да стане груба и суха. Добавянето на мазна риба към храненето или на рибено масло като добавка е ефективно.

5. Пийте повече вода

Водата е просто и ефективно решение за хидратиране на организма. Хората се нуждаят от различно количество течности. Това зависи от фактори като пол, възраст, физическа активност, телесна маса и др. Обичайните препоръки обаче са 2 литра на ден за жените и 2,5 литра за мъжете. Едно проучване установява, че пиенето на повече вода, дори с 1% повече, може да намали нивото на захарта, мазнините, натрия и общия дневен прием на калории.