Всички манипулираме другите до известна степен, съзнателно, или не. Същевременно едва ли има човек, който с радост би се оставил да го манипулират. Затова обърнете внимание на следващите издайнически знаци, показващи, че някой се опитва да ни дърпа конците.

7. Манипулаторите ви ласкаят

Ласкателството е любимото оръжие на манипулатора. Ако сте толкова добър човек, как може да откажете да помогнете на приятел в нужда? Манипулаторите използват тази тактика и получават това, което искат. Бъдете нащрек, ако някой изведнъж започне да ви говори неща, които всеки обича да слуша за себе си.

6. Манипулаторите ви карат да се чувствате виновни.

Лесно е да се манипулира някой, който се чувства виновен. Той е готов да помогне с всичко. Бъдете внимателни, ако някой се опитва да ви вменява вина. Скоро може да поиска от вас „малка услуга“.

5. Манипулаторите ви притискат към прибързани емоционални решения.

Всички добри манипулатори знаят, че бързите емоционални решения са маслото и хляба за тях. Ако те не ви дават достатъчно време, за да помислите за нещо, или ако ви принудят да вземете бързо решение, те печелят. Една проста фраза като „Трябва да помисля“ или „Имам нужда от време“, казана уверено, вероятно ще охлади интереса на манипулатора.