Всяка млада майка иска бебето ѝ да расте здраво и да се развива добре. За съжаление често сама си създава трудности, допускайки грешки както във възпитанието, така и в отношенията с членовете на семейството.
Ето кратък списък на най-честите грешки.

1. Дохранване
Липсата на познания за кърменето често води до отбиване на бебето и преминаване към адаптирано мляко. Това създава много неудобства: трябва да купува сухо мляко и винаги да има под ръка запас, да приготвя млякото преди всяко хранене и да го затопля, да поддържа шишетата и бибероните винаги стерилни.
Много по-разумно е младата майка да се подготви за кърменето, предварително, а ако срещне затруднения, да потърси компетентна помощ от консултант, който ще ѝ помогне да се адаптира към този естествен процес.

2. Всичко да е стерилно

Някои са убедени, че бебето се нуждае от абсолютна чистота. Затова гладят чаршафчетата и пелените от двете страни, преваряват водата за къпане или дори мият играчките с дезинфектант.
Те пазят растящото бебе да не седне на пода, да не слага нищо в устата си, да пипа ... Защото всичко наоколо е мръсно!
Не забравяйте, че бебето изучава света около себе си, като го опитва на вкус и го докосва. Не бива да го лишавате от това знание.
Освен това то ще трябва да расте и да живее във вашата къща, да ходи на градина и училище, където нищо не е стерилно. Затова не изпадайте в крайности и не правете трагедия от всяка песъчинка. От нея имунитетът му може да стане по-силен.

3. Ограничава контактите
Момчетата на двора са хулигани, момчетата в детската градина – мърли. На детските партита има много шум и врява. Затова детето няма нужда да ходи. В резултат на това то расте или твърде срамежливо или напротив – държи се натрапчиво, иска, но не може да започне разговор или запознанство.
Всъщност за нормално развитие и социализация детето просто се нуждае от комуникация и нови преживявания. Така научава, че всички хора са различни и се държат напълно различно. В бъдеще това ще му осигури добри умения за комуникацията.

4. Не поставя граници
Има семейства, в които на детето е позволено всичко, само защото е малко. Тази позиция е много вредна. Тя не му позволява да се научи да усеща границите на другите хора, както и своите собствени.
Ако то знае, че няма как да вземе нещо чуждо, без да пита, ще може да защити и своето. И обратно.

5. Не изпълнява обещания
Във всяко семейство се случват такива ситуации: обещаваме нещо на детето, а след това, заради лошо поведение се налага то да бъде лишено. Но помислете какво му причинявате.
То очаква с нетърпение неделното пътуване до зоопарка и не си представя, че не бива да рисува по тапета. Но внезапно, именно заради „творчеството“ си, е лишено от предварително обещаното удоволствие!
Бъдете последователни в наказателните мерки и не го лишавайте вече обещаното.
Още по-лошо е, когато мама просто забрави или няма време да направи (да купи) това, което е обещала.
Това подкопава доверието.

Продължава на страницата на Новите родители