Понякога в отношенията с децата от автопилот се налага да минем на „ръчно управление“. И да бъдем изобретателни. Детективи. Винаги нащрек и никога със спуснат гард.

Усетим ли това, трябва да действаме и да не отлагаме.

Добре е да го направи навреме, преди да са ни се качили на главата.

Ето 7 тревожни сигнала, че децата почват да се катерят.

1. „Аз искам“ , „Трябва ми...“

Ако вашите деца по цял ден мрънкат и искат нещо от вас, това може да е тревожен сигнал, че често показвате пред тях слабост. Редно е те да отправят към вас учтива молба, а не искане. „Моля“ и „Благодаря“ все още не са отменени.

2. Свалили сте „кислородната маска“.

Ако се чувствате измъчена и опустошена, а вашите деца продължават да изискват още и още, това означава, че сте останала без „кислородна маска“ . С други думи отдавайки всички сили на децата си, сте престанала да се грижите за себе си. Браво, че сте така всеотдайна, но за децата е особено важно мама да е здрава и щастлива.

3. Децата не уважават вашето „не“.

Ако вие вечно се колебаете и огъвате, ако не можете да отстоявате докрай своето „не“, децата не са виновни, че не приемат на сериозно това „не“. За да върнете своя авторитет, е нужно отново да поставите граници и да направите така, че „не“ наистина да означава „не“, а не „да – да“.

4. Децата не ви помагат.

Ако само вие вършите всичко в къщи, ако непрекъснато обслужвате децата, които ви раздават указания – това е голяма грешка. Те на всяка цена трябва да имат свои домашни задължения.

5. Децата, без каквито и да е угризения, създават неприятности на околните.

Ако децата ви се държат егоистично, налагат желания, не обръщат внимание на чувствата на околните и смятат, че всички са им длъжни – това е ваша вина. Време е да сложите край и да наложите правила.

6. Децата говорят с вас като с приятел.

Те трябва да разбират, че колкото и семейните отношения да са близки, между родителите и децата има разлика. И, ако не усещат тази граница, се налага да им я показвате по-често.

7. Вие молите детето да си легне в креватчето, то настоява да спи във вашето

Вие обяснявате, че нямате пари за нова играчка, то изпада в истерия. Помислете кой държи кормилото в тези ситуации.

Новите родители