Ето какво споделя писателят Джошуа Бекер за съвременните критерии за успех и престиж в кратък текст, публикуван и адаптиран от Bright Side.

Започнах да гледам на света малко по-различно, откакто реших да имам по-малко неща. Погледнах различно на начина, по който обществото измерва успеха. Твърде често онези, които печелят, харчат и спестяват повече пари, автоматично се броят за „успешни“.

Но това е зле. Познавам страхотни хора, които са решили да не се фокусират върху материалните неща – и това е причината да ги смятат за „неуспели“.

Зависимостта от публичното одобрение може да вреже дълбоко в ума ни. Това е причината много хора да търсят „престижни“ професии, за да градят имидж.

Ето списък с нещата, които вече не ме впечатляват:

1. Модният етикет

Никога няма да разбира защо са толкова важни марките и етикетите. Твърде често хората плащат, за да се превръщат в двукрак билборд. Не ме изненадва, когато видя лого върху тениска, портфейл или часовник. Възхищавам се от онези, които умеят да впечатлят с характера и личността си.

2. Броя карати в бижутата

Браян и Никол са женени от пет години и се лишават всеки ден, за да изплащат дълга аз един годежен пръстен. Може би някой се възхищава от размера на скъпоценния камък, но повечето хора изобщо не му обръщат внимание. Дали си е струвал усилията?

3. Цената на колата

Със сигурност безопасността е важно нещо, особено ако често шофираш. Но днес скъпите коли са се превърнали в нещо повече от транспорт – по-скоро в средство да впечатлиш непознатите на светофара в продължение на цели 60 секунди.