Книгите и филмите често изграждат у нас нереалистични очаквания за живота такъв, какъвто е. На екрана голямата любов трябва да е несподелена или дълбоко изстрадана; на екрана в самотата има някаква романтика и красота; на екрана е добре да си влюбена в лошо момче и накрая да намериш пътя към сърцето му с цената на много жертви. И още, и още…

Само че реалността е съвсем различна. Ето 7 неща, които трябва да спрем да идеализираме.

1. Несподелената любов.

Колкото повече сълзи и страдание по някого, толкова повече любов. Колкото повече тайнства, неясноти и недомлъвки, толкова по-силни са чувствата. Да, ама не. Любовта трябва да е проста и ясна. Само тогава може да бъде устойчива и хармонична.

2. Лошите момчета.

Има една специфична възраст при девойките (а понякога продължава и цял живот), в която си падат по „лоши момчета“. Нищо, че пуши и пие; нищо, че няма планове за бъдещето; нищо, че няма постоянна работа. Важното е, че той е мъжкар; важното е, че отстоява принципите и идеалите си; важното е, че кара мотор и т.н., и т.н. Момичета, спрете да се самоубеждавате! Той не е агресивен, а е нервен. Той не е лош, а е уморен. Много често подобни мъже след време се оказват насилници.

3. Вредните навици.

Цигарите, алкохолът и наркотиците много често са обвити в романтика. Още от ученическите години е някак заложено, че „популярните“ и „готините“ пушат. Някои до такава степен влизат ролята си, че твърдят как не могат да се събудят без кафе и цигара. Когато се идеализират всички тези зависимости, всъщност си затваряме очите пред истината – всички те са вредни и в тях няма нищо романтично, сексапилно, бунтарско, готино и извисяващо.

4. Психическите проблеми.

Най-честият сред които е депресията. По филмите или в социалните мрежи депресията е представена като някаква мечтателна отнесеност, една нежна меланхолия, отвеяност. В действителност подобно състояние няма нищо общо с депресията, която изобщо не е за подценяване. За нея сме писали многократно, защото е важно хората дори с най-леки симптоми да си обърнат внимание и да се лекуват.

5. Бременността.

По рекламите бременните са винаги усмихнати, енергични, в идеална форма. Истината е, че тези девет месеца са не само време на трепетно и щастливо очакване, но също тежък период за жената, която търпи редица неудобства и дискомфорт. Бременността крие различни здравни рискове, с които жената трябва да е неясно.

6. Хаосът.

Творчески хаос – присъщ на креативните и интелигентните. Колко пъти сме го чували! Само че това е повече извинение за мързеливите и немарливите. Не е добре да се изпада в крайности и едва ли има дом, в който постоянно всичко да е под конец, но постоянният безпорядък никога не е за предпочитане, защото може да отключи пристъпи на гняв и отчаяние, дори депресия.

7. Особняците.

Колкото и да ви привличат нестандартните личности, едва ли бихте могли да съжителствате хармонично с подобен човек. Различният, човекът с нестандартни възгледи и особени навици е интересен, но когато четете или гледате за него, не и когато го имате в живота си.

Bright Side