Със сигурност появата на бебето ще ви накара да промените мисленето си и може би ще ви отвори очите за много неща в партньора или връзката ви, които преди не сте забелязвали.

Бракът или съжителството са подложени на истински тест в такъв момент, който може както да ви обедини, така и да ви раздалечи. Има обаче 7 общи неща, да ги наречеме „истини“ за брака, които партньорите осъзнават едва след като станат родители.

1. Отричането на промяната не помага

Фактите говорят друго – сега в дома ви има още един (или повече) души. Бебето, макар и толкова миниатюрно, също e човек, който предявява своите претенции за внимание и време.

Не е задължително промените да са непременно негативни. Но не бива и да се заблуждавате, че всичко е като преди. Така акцентирате върху негативите, без да давате шанс да позитивните неща. Приемете промяната, за да се адаптирате по-бързо.

2. Мразите партньора си – е, случва се

Тази криза не подминава дори и най-сплотените и обичащи се двойки, след като се роди бебето. И има наистина моменти, които просто мразите партньора си. Вместо целувка, когато се прибере от работа, вие го гледате лошо и се дразните от всяка негова дума.

Спокойно, не сте единствени. И това ще отмине. Важното е да не приемате тази фаза твърде остро и да не задълбочавате, превръщайки конфликтите в хронично състояние.

3. Ще бъдете различни

Със сигурност ще бъдете по-уморени, а понякога и изтощени. И вечер, вместо да се гушнете на дивана и да си говорите, ще предпочетете да си легнете още в 21 часа (стига и бебето да спи).

Причината е, че децата изискват много внимание, а родителите са длъжни да им го осигурят. И умората се натрупва. В такава ситуация е много важно, да намерите начин да открадвате малко от времето си, за да останете насаме. Това ще съхрани нежността в отношенията ви.

4. Романтиката остава в миналото

Преди да се родят децата романтичните жестове са били част от ежедневието ви. Сега нямате нито време, нито желание за такива неща.

Събуждането през нощта преди е било, за да правите любов, а сега е, защото бебето плаче. Добрата новина е, че и този период рано или късно свършва. Така че просто трябва да се заредите с търпение и дадете шанс на романтиката, когато й дойде времето.

5. Сексът също остава на заден план

Намаленото желание за секс е нормално състояние в периода на кърменето, както и дълго след това. Умората, физическият дискомфорт, който раждането и бременността носят със себе си, бушуващите все още хормони правят интимните преживявания невъзможни. Дори идеята за секс изглежда изтощителна в очите на жената.

А когато все пак се случи, няма нищо общо с онзи секс отпреди да се роди бебето. Бъдете обаче търпеливи – рано или късно всичко ще си дойде на мястото.

Продължава на страницата на Новите родители