„В какво се забърках”? Тази мисъл често измества еуфорията и радостта, която изпитват бъдещите татковци. Мъже, на които предстои да станат родители за първи път, са във властта на хиляди противоречиви чувства, просто защото бебето за тях е вид извънземно, непознато и непонятно.

Ако преди това не са си имали работа с по-малки сестри, братя, племенничета, или не са ходили на курс за родители, много бащи изпадат едва ли не в шок пред новороденото – целият им свят се преобръща надолу с главата. Защо то повръща, защо не спира да плаче, как така се зачервява цялото, кога ще му падне пъпчето... Дори нищо, ама нищо да не знаят за бебешкото битие, следните 10 неща ще помогнат на бъдещите бащи да влязат по-бързо и по-лесно в час:

1. Вие не сте вторият родител, а един от двамата родители.
Вие сте толкова отговорен за превръщането на малката нежна топчица в здрав и умен човек, колкото и майката. Не бъдете като онези бащи, които не са сигурни какво точно е тяхното място между зачеването и първия училищен звънец на техните деца.

Не се заблуждавайте, че детето ще се справи без ваша намеса с неволите около поникването на първите зъбки и с първата любов. Вашата личност е от решаващо значение за всяка стъпка по пътя на хлапето. Информирайте се за всичко, свързано със здравето, храненето, възпитанието, игрите, мъките и радостите, участвайте активно и позволете на детето да бъде себе си.

2. Понякога ще мислите, че правите огромна грешка.
Не изпитвайте угризения, че ви минават такива мисли - нормално е да имате съмнения, след като вече не вие, а детето диктува правилата. То ще бъде на първо място във всеки план – от това дали да отидете на кино довечера до глобални начинания като покупка на апартамент. Просто не се отдавайте на подобни мисли, те, така или иначе бързо отшумяват.

3. Купете хубава прахосмукачка.
В първите 2-3 години след раждането всичко ще се развива основно на пода, затова, бъдете готови – да настъпвате ябълково пюре или шоколадова глазура или конфети, да се натъквате на стъклени украшения и малки гумени топчета – всякакви изненади ви очакват и всичко, което малките ръчички могат да хванат и хвърлят, ще бъде на земята. Много бързо ще забравите какъв е бил първоначалният цвят на килима, всъщност – трябва ли ви килим да събира прах и трохи от бисквити?

Най-добре е веднага, след като се приберете, да пускате по една прахосмукачка профилактично – и без друго жена ви няма да има нито време, нито сили за това, а и кръстът и гърбът обикновено болят няколко месеца след раждането...

Вижте и останалите съвети за бъдещия татко на страницата на Новите родители