Според психолога д-р Джереми Дийн, автор на PsyBlog, никак не е трудно да разберете разликата между нарцисиста и човека, който има високо самочувствие. Ето какви са признаците, които го отличават: 

1. Крехко самочувствие
Едно нещо, което всички забелязват за нарцисиста, е, че изглежда много егоцентричен и самовлюбен. Но някои изглеждат така, защото просто имат високо самочувствие. „Нарцисистът, обаче, има чувство, че превъзхожда останалите, но в същото време не е много доволен от себе си. Самочувствието му е крехко, готово да се пропука и да разкрие несигурността отдолу.
В основата си, те могат да почувстват определена липса, поради което са ...

2. Податливи на ласкателства
Нарцисистът няма по-любимо нещо от момента, в който се събират около него, за да му кажат колко е велик. И още нещо: вярват във всяка дума дори на най-преувеличеното ласкателство.
Ако повечето хора приемат подобни думи с щипка сол, нарцисистът ги взима присърце, убеден, че получава дължимото отношение. Причината, поради която са толкова податливи на ласкателство, е, че амбицията им не знае граници. Те наистина вярват, че са богопомазани. Ако не направите комплимент на нарцистичната личност, тя сама ще си го изпроси: „Какво ще кажете за косата ми днес? Не изглежда ли добре?“
 
3. „Страшна работа“
Нарцисистите обичат да правят „голямо шоу“ от всичко. Те задействат чара си за миг. Ето защо толкова често участват в телевизията и шоубизнеса като цяло. Обожават вниманието и са готови на всичко, за да го получат. Това ги прави особено привлекателни, поне първоначално. Техните лудории осигуряват приятна почивка от делничния свят. Нарцисът е забавна гледка, докато, разбира се, не се прояви една от най-неприятните му черти...

4. Завист
Повечето хора имат изблици на завист от време на време, но те бледнеят пред завистта, на която един нарцисист е способен. Нарцисът неуморно се сравнява с другите – и това повечето пъти означава, че изпитва удоволствие да обезценяват другите и да си доказват колко по-добри са самите те. Те са ярости състезатели, които не умеят да губят.