Използването на помпа за кърма притеснява доста млади майки. Има такива, които се страхуват, че ще почувстват болка, а други се притесняват това да не попречи на кърменето.

Помпата за кърма не е враг, а приятел – добре е да помните това. Но също така трябва да сте запознати и с тънкостите на нейното използване, за да бъде тя наистина ценен помощник, когато се налага.

Ето 5 съвета, които ще ви бъдат полезни.

1. Електрическа или ръчна

Ако можете да избирате между електрическа и ръчна помпа за кърма, предпочетете електрическата, особено в началото, когато нямате много мляко. Това ще ви помогне да стимулирате по-добре производството му.

2. Електрическите помпи за кърма са инвестиция

Ако планирате да я използвате за кратко време, по-добре не давайте толкова много пари, а изберете по-евтиното решение.

3. Кога да започнете да я използвате

Няма точно време. Сами ще усетите момента, когато се налага използването на помпа. Това може да се случи веднага в болницата след раждането или когато решите да се върнете на работа.

Помпата за кърма е полезна и ако имате нужда от малко време за почивка, а кърмата ви е достатъчно. В този случай може да изпомпате нужното количество за едно хранене и таткото да даде на бебето кърмата от шише. Но това не трябва да се превръща в навик, защото то много лесно свиква с шишето и кърменето може да бъде преустановено. Към подобно действие може да прибягвате, когато наистина изпитвате непреодолима умора.

4. Помпата за кърма не е враг

Има моменти, в които ще се чувствате наистина уморени и депресирани, защото след 20 минути изцеждане, в шишето ще има едва 10-20 мл кърма. В началото е така, но постепенно количеството ще се увеличи и ще стане 30, после 40 и повече. Нужно е търпение. И помпата не е виновна за малкото кърма в началото.

5. Не използвайте помпата, веднага след кърмене

Това ще бъде безполезно и твърде уморително за вас. По-добре направете почивка за час или два, оставете гърдите да се напълнят отново, и тогава изтеглете кърмата.

6. Не трябва да има болка

При изпомпването на кърмата от гърдите не трябва да се усеща болка, точно както и при кърменето. Ако имате пукнатини или възпаления, по-добре се консултирайте с лекар, за да може да ги излекувате.

По материали от DonnaD / Новите родители