Да возите детето си в столче за кола е задължително по закон. Причината е проста – ако по време на инцидент детето седи в такова столче, вероятността то да се нарани е с до около 80% по-малка. Така че при избора на столче за кола е важно да търсите не само добър външен вид и подходяща за килограмите на детето група, но и допълнителни функционалности, които ще направят столчето едновременно удобно и безопасно за Вашето дете. Ето какво е добре да имате предвид при избора на подходящ модел столче.

Стабилност

Уверете се, че столчето за кола може да бъде захванато стабилно за седалката в автомобила Ви. Стандартните системи за захващане използват колана на седалката, но за по-голяма сигурност може да използвате система Isofix, която гарантира изключително надеждно закрепване. Тя не може да се монтира на всякакъв автомобил, така че проверете предварително дали Вашият разполага с такава възможност.

Сигурност

По време на път децата трудно стоят мирни, така че очаквайте в столчето да има много въртене и безпокойство. За да е сигурно, че детето ще е добре защитено и Вие ще шофирате спокойно, потърсете столче с петточково закопчаване на коланите, което детето трудно може да откопчае. Уверете се също така, че сте стегнали коланите достатъчно добре – трябва да можете да мушнете пръстите си между тялото на детето и коланите, но не и да ги дърпате напред. Детето не трябва да може да измъкне ръцете или тялото си изпод коланите.

Допълнителна сигурност за детето дават и страничните предпазни елементи по седалката. Обикновено те са разположени от двете страни на седалището, при гърба и главата на детето. Така тялото е максимално защитено от всички страни.

Удобство

Същите тези предпазни елементи предоставят и голяма част от удобството на детето, докато то седи в столчето си. За да му осигурите максимален комфорт, потърсете възможност за регулиране.

Добре е на коланите да има допълнителни меки подложки, които предпазват детето от триене, особено в летните дни, когато носи по-малко дрехи. Те също така се свалят и лесно могат да се изперат, за да се почистят от попилата пот.

Детското столче за кола може да има и сенник, който е особено важен за най-малките. Той може да се регулира така, че да предпази нежната бебешка кожа от досега на пряко слънце, което иначе трудно бихте могли да избегнете по време на движение.

Качество

Когато избирате столче за кола, винаги взимайте възможно най-високото качество в рамките на бюджета, с който разполагате. Освен удобство и дълга, безпроблемна употреба, такова столче ще гарантира и максимална безопасност на Вашето дете.