Помните ли какви сте били като тийнейджъри ? Помните ли това чувство на постоянно раздразнение, което изпитвахте – от хората наоколо, от учителите, от съучениците и най-вече от родителите?

Сега, когато сте вече родители, имате уникален шанс да изпитате цялата ирационалност на юношеския гняв, който като че ли може да избухне съвсем от нищото. Има куп неща, които пораждат раздразнение сред подрастващите. Удивително е, че те изглеждат много логични и обосновани.

Ето някои от тях, събрани от Your Teen Mag. 

Не забелязват доброто, което ние вършим

Много млади хора работят, учат и ходят на допълнителни уроци. И спортуват. Освен това участват в различни социални проекти. Посещават и курсове, за да се подготвят по-добре по изучаваните предмети. Те до среднощ седят над домашните си, за да могат да се справят с училището.

Обяснимо е те да реагират, ако при това положение все пак някой ги упреква, че са лениви, защото примерно юношата е забравил и не е изхвърлил боклука. Може би това не се случва на повечето деца. Но не може да се отрече, че често техните пропуски и неуспехи привличат повече вниманието на възрастните, отколкото успешните им действия.

Настояват да говорям с тях, когато ние не искаме 

Ако детето ви се е върнало от училище в лошо настроение или внезапно е престанало да общува с приятеля си, или пък вече не ви разказва какво се случва в кръжока, който посещава, попитайте го какво се е случило.

Ако обаче не иска нищо да ви разказва не настоявайте, не му досаждайте.

Тинейджърите не обичат да говорят за нещата, които все още преживяват. И когато възрастните настояват за отговори, тийнейджърте решават, че ги притискат в ъгъла.